Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020

Η προτομή του Ανδρέα Μιαούλη στη Ζάκυνθο

Η προτομή του ναυάρχου Ανδρέα Μιαούλη βρίσκεται σε μικρό πάρκο το οποίο φέρει το όνομα του, απέναντι από το Λιμεναρχείο της Ζακύνθου στη νότια πλευρά της πόλης. Ο Μιαούλης ανέπτυξε ιδιαίτερες σχέσεις με το νησί της Ζακύνθου κατά τη διάρκεια της Επανάστασης. Μην ξεχνάμε πως εκείνη την εποχή δραστηριοποιούνταν η περίφημη "Επιτροπή Ζακύνθου" υπό τον Διονύσιο Ρώμα η οποία έπαιξε σημαντικό ρόλο ειδικότερα στον τομέα της υλικοτεχνικής βοήθειας. Ο Μιαούλης είναι αυτός ο οποίος μεταφέρει εφόδια από την Ζάκυνθο στο πολιορκημένο Μεσολόγγι ενώ διατηρεί αλληλογραφία με τον Ρώμα. 

Πρόκειται για μια ορειχάλκινη κατασκευή. Ο Μιαούλης αποδίδεται με ναυτική ενδυμασία, μουστάκι και φορώντας φέσι στο κεφάλι. Στην πρόσοψη του βάθρου υπάρχει εντοιχισμένη μαρμάρινη πλάκα στην οποία αναγράφονται τα λόγια:

ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΙΑΟΥΛΗΣ
1769  - 1835

Το έργο είναι αγνώστου γλύπτη. Η Κατερίνα Δεμέτη αποδίδει το έργο στον γλύπτη Αντώνιο Καραχάλιο με το σκεπτικό ότι φιλοτέχνησε και την προτομή του Κολοκοτρώνη που βρίσκεται στο νησί και τοποθετήθηκε την ίδια περίοδο με την προτομή του Μιαούλη. Ο Αθανάσιος Χρήστου αναφέρει τη λέξη"άγνωστος" στον καλλιτέχνη του έργου. Σύμφωνα πάλι με την Δεμέτη - η οποία μελέτησε τόσο το Αρχείο της οικογένειας Ρώμα όσο και τον μετασειμικό τοπικό τύπο της Ζακύνθου - η προτομή πρέπει να τοποθετήθηκε κάπου μεταξύ 1967 και 1969 επί νομαρχίας Ανδρέα Ιωάννου. 

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Πηγές
  1. Η Γλυπτική στα Ιόνια Νησιά, Αθανάσιος Χρήστου, Ιόνιο Πανεπιστήμιο, 1995
  2. Ο Ανδρέας Μιαούλης και η Ζάκυνθος στα χρόνια του Αγώνα, Κατερίνα Δεμέτη, Ημέρα Ζακύθου, 30.03.2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.