Σάββατο 28 Μαρτίου 2020

Ο ανδριάντας του Αθανάσιου Χριστόπουλου στην Καστοριά

Ο Αθανάσιος Χριστόπουλος γεννήθηκε το 1772 στην πόλη της Καστοριάς. Γιος ιερέα, μετακόμισε με την οικογένεια του στο Βουκουρέστι σε ηλικία οκτώ ετών όπου και ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του. Συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο της Βούδας και της Πάντοβας και επέστρεψε στο Βουκουρέστι όπου και τέθηκε στην υπηρεσία του ηγεμόνα της Μολδοβλαχίας Αλέξανδρου Μουρούζη. Άσκησε το αξίωμα του δικαστή στις ηγεμονίες και ασχολήθηκε με την συγγραφή γράφοντας πλήθος πραγματειών μεγάλο μέρος των οποίων έχουν δυστυχώς χαθεί. Γνωστότερος ωστόσο είναι για το ποιητικό του έργο το οποίο έγραψε εξ' ολοκλήρου στη δημοτική γλώσσα, γεγονός το οποίο υπήρξε τομή για τη νεοελληνική λογοτεχνία. Το 1818 μυήθηκε στην Φιλική Εταιρεία. Πέθανε το 1847 στο Βουκουρέστι.

Ο ανδριάντας του βρίσκεται στον κεντρικό λόφο της Καστοριάς επί της οδού 15ης Μεραρχίας. Είναι τοποθετημένος με τέτοιο τρόπο ούτως ώστε να κοιτάζει την βόρεια όχθη της πόλης. Πρόκειται για μια μαρμάρινη κατασκευή, έργο αγνώστου γλύπτη. Ο Χριστόπουλος αποδίδεται σε μέση ηλικία. Έχει πυκνά, κοντά, σπαστά μαλλιά και παχύ μουστάκι. Φοράει γούνινο παλτό που παραπέμπει στο δικαστικό του αξίωμα. Το δεξί του χέρι είναι υψωμένο στο ύψος της μέσης του και το δεξί του χέρι είναι ελαφρώς προτεταμένο. Στο αριστερό του χέρι κρατά έναν πάπυρο. Στην πρόσοψη του βάθρου είναι χαραγμένα τα λόγια: 

ΑΘΑΝΑCIΟC XΡICΤΟΠΟΥΛΟC

Κάτω από την επιγραφή υπάρχει ένα ανάγλυφο το οποίο αναπαριστά τρεις μορφές η μια εκ των οποίων παίζει έναν αυλό. Δεν μπόρεσα να εντοπίσω το όνομα του γλύπτη και το έτος της κατασκευής.

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.