Τετάρτη 25 Μαρτίου 2020

Το μνημείο του Δημήτριου Λάγιου στη Ζάκυνθο

Ο Δημήτρης Λάγιος γεννήθηκε το 1952 στο νησί της Ζακύνθου. Σπούδασε πιάνο, κιθάρα και θεωρητικά στο Εθνικό Ωδείο και συνέχισε τις σπουδές του στο Σικάγο των Η.Π.Α. Το 1980 επέστρεψε στην Ελλάδα όπου και αφοσιώθηκε ολότελα στη μουσική δημιουργία. Κυκλοφόρησε μια σειρά από δίσκους σταθμούς όπως  "Ο Αη Λαός" (1983 σε ερμηνεία Σωτηρίας Μπέλλου και στίχους Μιχάλη Μπουρμπούλη) "Ο ¨Ήλιος ο Ηλιάτορας" (1982 σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη) καθώς και μελοποιημένα έργα Κυπρίων αγωνιστών ("Των Αθανάτων" που κυκλοφόρησε μεταθανάτια το 1994). Ασχολήθηκε σε βάθος με τη μεγάλη μουσική παράδοση της ιδιαίτερης πατρίδας του μελετώντας τόσο τα λαϊκά τραγούδια όσο και την εκκλησιαστική της μουσική. Πέθανε το 1991 σε ηλικία 39 ετών, από καρκίνο, αφήνοντας ένα μεγάλο κενό στη μουσική τέχνη της χώρας μας.

Στη γενέτειρα του πόλη της Ζακύνθου έχει ανεγερθεί μνημείο προς τιμήν του. Το γλυπτό βρίσκεται σε πλατεία που φέρει το όνομα του στη βόρεια πλευρά της πόλης, επί της παραλιακής λεωφόρου, μπροστά από τη δημοτική πλαζ. Πρόκειται για ένα μεγάλο κομμάτι πέτρινου βράχου το οποίο είναι λαξευμένο διαγωνίως από τη μια πλευρά. Σε αυτή την πλευρά υπάρχει εντοιχισμένη ορειχάλκινη ανάγλυφη προτομή η οποία αποδίδει τον Λάγιο με μακριά μαλλιά και μούσι. Πάνω από την ανάγλυφη προτομή (η οποία έχει κυκλικό σχήμα μεταλλίου) είναι χαραγμένα τα λόγια: 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΑΓΙΟΣ
ΣΥΝΘΕΤΗΣ
ΈΦΥΓΕ ΤΟ 1991
ΕΤΩΝ 39

ΝΑ ΟΝΕΙΡΕΥΟΜΑΙ ΑΠ' ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΝΑ ΤΑΞΙΔΕΥΩ
ΝΑ ΜΠΑΙΝΩ ΜΕΣΑ ΣΟΥ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΜΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΘΑΙΝΩ
Η ΣΩΤΗΡΙΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΡΜΙ ΣΟΥ

Σε μια μικρή πλάκα στη βάση του έργου είναι χαραγμένα τα λόγια:

Η ΖΑΚΥΝΘΟΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΑΔΙΚΟΣ
ΚΑΙ
ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Ο Ανδρέας Λαδικός ήταν Δήμαρχος Ζακυνθίων από το 1990 μέχρι το 1996 οπότε και η δεύτερη θητεία του διακόπηκε απότομα από τον θάνατο του. Επομένως το μνημείο πρέπει να τοποθετήθηκε μετά το 1991 - έτος θανάτου του Λάγιου - και πριν το 1996, έτος θανάτου του Λαδικού. Σύμφωνα με άρθρο του Γιάννη Δεμέτη που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Ημέρα της Ζακύνθου" την ανάγλυφη προτομή κατασκεύασε ο γλύπτη Πραξιτέλης Τζανουλίνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.