Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020

Η προτομή του Δημοσθένη Τσιβανόπουλου στη Σπάρτη

Ο Δημοσθένης Τσιβανόπουλος ήταν δικαστικός με καταγωγή από την Βαμβακού της Λακωνίας. ΓεννήθηΚε το 1838 και το 1857 αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου των Αθηνών. Διετέλεσε πρόεδρος Πρωτοδικών, εφέτης, αρεοπαγίτης, αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου και από το 1892 Εισαγγελέας του ανώτατου αυτού δικαστηρίου. Αποχώρησε το 1911 και πέθανε δέκα χρόνια μετά.

Η προτομή του βρίσκεται στην είσοδο του Δικαστικού Μεγάρου της Σπάρτης. Πρόκειται για μια ορειχάλκινη κατασκευή, έργο του γλύπτη Σπύρου Γογγάκη. Ο διαπρεπής νομικός αποδίδεται σε μέση ηλικία έχοντας μεγάλο μέτωπο, κοντά μαλλιά και παχύ μουστάκι. Φοράει σακάκι, γιλέκο, πουκάμισο και γραβάτα. Στην πρόσοψη του βάθρου είναι χαραγμένα τα παρακάτω λόγια:

ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΙΩΑΝ.
ΤΣΙΒΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
1838 - 1921
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΥΣ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ
(1892 -1921)
ΕΚ ΤΩΝ ΔΙΑΠΡΕΠΕΣΤΕΡΩΝ 
ΝΟΜΟΜΑΘΩΝ ΤΗΣ ΝΕΩΤΕΡΑΣ
ΕΛΛΑΔΟΣ

Όσον αφορά τη θητεία του ως Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, η επιγραφή είναι λανθασμένη καθώς σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, ο Δημοσθένης Τσιβανόπουλος υπηρέτησε σε αυτή τη θέση από το 1892 μέχρι το 1911. Στα πλαϊνά του βάθρου είναι χαραγμένη η παρακάτω επιγραφή αναφορικά με τον χορηγό του έργου και το έτος της τοποθέτησης:

ΑΝΗΓΕΡΘΗ 1978
ΤΙΜΗΣ ΕΝΕΚΕΝ ΦΡΟΝΤΙΔΙ
ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ
ΣΠΑΡΤΙΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ
ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΣΠΑΡΤΗΣ
ΕΠΙ ΔΗΜΑΡΧΙΑΣ
ΓΕΩΡΓ. ΣΑΪΝΟΥΠΟΥΛΟΥ

Πάνω στην προτομή υπάρχει εγχάρακτη η υπογραφή του γλύπτη:

Σ. ΓΟΓΓΑΚΗΣ

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.