Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020

Η προτομή του Κωνσταντίνου Λομβάρδου στη Ζάκυνθο

Ο Κωνσταντίνος Λομβάρδος γεννήθηκε το 1820 στη Ζάκυνθο. Υπήρξε μέλος του κόμματος των Ριζοσπαστών που κύρια πολιτική του θέση ήταν η ένωση των Επτανήσων με το βασίλειο της Ελλάδας. Έχοντας αυτό κατά νου, ο Λομβάρδος οργάνωσε στη Ζάκυνθο το κομιτάτο της Ζακύνθου - στα πρότυπα του κομιτάτου της Γένοβας - και πραγματοποίησε αρκετά ταξίδια στην Ιταλία προκειμένου να έρθει σε συνεννόηση τόσο με τον Γαριβάλδι όσο και με τον Βίκτωρα Εμμανουήλ προκειμένου να επιτευχθεί μια κοινή δράση μεταξύ των ελληνικών και ιταλικών επαναστατικών κινημάτων. Υπήρξε βουλευτής των Ηνωμένων Πολιτείιών των Ιόνιων Νήσων ενώ μετά την ένωση με την Ελλάδα, διετέλεσε βουλευτής Ζακύνθου του ελληνικού κοινοβουλίου φτάνοντας μέχρι και την θέση του Υπουργού. Όταν πέθανε το 1888 ήταν εν ενεργεία Υπουργός Εσωτερικών.

Η προτομή του βρίσκεται έξω από την είσοδο της πρώην νομαρχίας Ζακύνθου, πλάι σε αυτήν του Διονύσιου Ρώμα. Πρόκειται για μια μαρμάρινη κατασκευή, έργο του γλύπτη Γεώργιου Γεωργίου. Ο Λομβάρδος αποδίδεται με παχύ μουστάκι και κοντά μαλλιά. Φοράει παλτό και πουκάμισο. Στην πρόσοψη του βάθρου είναι χαραγμένα τα λόγια:

ΚΩΝΣ/ΤΙΝΟΣ
ΛΟΜΒΑΡΔΟΣ

Πάνω στην προτομή υπάρχει εγχάρακτη η υπογραφή του γλύπτη:

Γ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Πηγές
  • Η Γλυπτική στα Ιόνια Νησιά, Αθανάσιος Χρήστου, Ιόνιο Πανεπιστήμιο, 1995

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.