Σάββατο 21 Μαρτίου 2020

Η προτομή του μητροπολίτη Ζακύνθου Διονύσιου Γ΄ στη Ζάκυνθο

Ο Διονύσιος ο τρίτος, γεννήθηκε στην Καλλιθέα της Ζακύνθου το 1852 φέροντας το κοσμικό όνομα Δημήτριος. Το 1870 εισήλθε ως δόκιμος μοναχός στη μονή Στροφάδων και το 1877 εκάρη μοναχός. Σπούδασε θεολογία στα πανεπιστήμια του Μονάχου και του Βερολίνου  ενώ το 1886 αναγορεύτηκε υφηγητής στο Πανεπιστήμιο των Αθηνών. Το 1894 εκλέχτηκε Μητροπολίτης στην επισκοπή της Ζακύνθου θέση που κράτησε μέχρι το θάνατο του το 1933. Συμμετείχε ενεργά στα εκκλησιαστικά πράγματα και ήταν ένας από τους ιερείς της εκκλησίας που συμμετείχε στις δίκες των μητροπολιτών που διοργάνωσαν το ανάθεμα εναντίον του Βενιζέλου. 

Η προτομή του βρίσκεται στον περίβολο του ναού του αγίου Διονυσίου στην πόλη της Ζακύνθου. Πρόκειται για μια ορειχάλκινη κατασκευή, έργο του γλύπτη Τζανουλίνου Πραξιτέλη. Ο ιεράρχης αποδίδεται με πυκνό μούσι, φορώντας την ιερατική του ενδυμασία. Στην πρόσοψη του βάθρου είναι χαραγμένα τα λόγια: 

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗC ZΑΚΥΝΘΟΥ
ΔΙΟΝΥCΙΟC Γ
(ΠΛΑΙCΑC)
1894 - 1933

Πάνω στην προτομή υπάρχει εγχάρακτη η υπογραφή του γλύπτη καθώς και το έτος της κατασκευής (2004):

Π. Τζανουλίνος
2004

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Πηγές
  • Παναγιώτης Καποδίστριας, Ζακυνθινοί Επίσκοποι στον Κόσμο, Εκδόσεις Ιεράς Μητροπόλεως Ζακύνθου, 2004

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.