Σάββατο 21 Μαρτίου 2020

Η προτομή του μητροπολίτη Ζακύνθου Χρυσόστομου Α΄ στη Ζάκυνθο

Ο μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος ο Α΄ υπήρξε ιεράρχης του ιόνιου νησιού κατά τα δύσκολα χρόνια 1934 - 1957. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής του νησιού από τις δυνάμεις του Άξονα, διατήρησε την θέση του και έμεινε στην ιστορία ως "Δίκαιος των Εθνών" για το παρακάτω περιστατικό: τον Δεκέμβρη του 1943 ήρθε στη Ζάκυνθο διαταγή η οποία απαιτούσε τη συγκέντρωση του εβραϊκού πληθυσμού του νησιού (περίπου 270 άτομα) και τη μεταφορά του στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Οι κατοχικές αρχές ζήτησαν από τον Δήμαρχο Λουκά Καρρέρ και από τον Μητροπολίτη να τους παραδώσουν εντός 72 ωρών κατάλογο με τα ονόματα των Εβραίων της πόλης. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, ο Δήμαρχος και ο Μητροπολίτης φρόντισαν να κρύψουν τους Εβραίους και όταν έληξε η προθεσμία παρέδωσαν στους κατακτητές κατάλογο ο οποίος περιελάμβανε τα εξής δύο ονόματα: του Δημάρχου και του Μητροπολίτη. Η πράξη τους αυτή έσωσε τον εβραϊκό πληθυσμό του νησιού από βέβαιο θάνατο και μνημονεύεται μέχρις τις μέρες μας ως ύψιστη πράξη αυτοθυσίας και ανθρωπισμού.

Η προτομή του Χρυσόστομου του Α΄ βρίσκεται στον περίβολο του ναού του αγίου Διονυσίου στη Ζάκυνθο. Την κατασκεύασε το 2004 ο γλύπτης Τζανουλίνος Πραξιτέλης. Ο μητροπολίτης αποδίδεται με πλήρη ιερατική ενδυμασία και πυκνά, μακριά γένια. Στην πρόσοψη του βάθρου αναγράφονται τα παρακάτω λόγια:

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗC ΖΑΚΥΝΘΟΥ
ΧΡΥCΟCTOMOC Α΄
(ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ)
1934 - 1957

Πάνω στην προτομή υπάρχει εγχάρακτο το όνομα του γλύπτη και το έτος της κατασκευής:

Π. Τζανουλίνος
2004

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.