Τετάρτη 1 Απριλίου 2020

Η προτομή του Μιχαήλ Κουκουλίδη στη Σιάτιστα

Ο Μιχαήλ Κουκουλίδης γεννήθηκε στη Σιάτιστα της Μακεδονίας το 1872. Το 1884 μετοίκησε στο Ποζάρεβατς της Σερβίας όπου βρισκόταν ο μεγαλύτερος αδερφός του Ιωάννης. Αργότερα, τα δυο αδέρφια μετέφεραν τις εμπορικές τους δραστηριότητες στο Βελιγράδι όπου και απόκτησαν μεγάλη περιουσία. Το 1927, μαζί με τη γυναίκα του Αλεξάνδρα Πάντου εγκαταστάθηκαν μόνιμα στη Θεσσαλονίκη. Το ζευγάρι τα επόμενα χρόνια πραγματοποίησε μια σειρά από δωρεές προς τη Σιάτιστα όπως η ανέγερση στου Ηρώου στην κεντρική πλατεία, η αποπεράτωση του ναού του αγίου Νικολάου της συνοικίας της Γεράνειας, ενώ με χρήματα του κληροδοτήματος του ζευγαριού κτίστηκε το Πνευματικό Κέντρο της πόλης.

Ο Δήμος της Σιάτιστας θέλοντας να τιμήσει τον ευεργέτη του έστησε στη μικρή πλατεία ακριβώς δίπλα από τον άγιο Νικόλαο την μαρμάρινη προτομή του. Πρόκειται για μια δημιουργία του γλύπτη Λάζαρου Λαμέρα τα αποκαλυπτήρια της οποίας πραγματοποιήθηκαν στις 4 Νοεμβρίου του 1959. Ο Κουκουλίδης αποδίδεται σε μεγάλη ηλικία με κοντά μαλλιά και μουστάκι ενώ φοράει γραβάτα, πουκάμισο, γιλέκο και σακάκι. Στην πρόσοψη του βάθρου είναι χαραγμένα τα λόγια:

ΜΙΧΑΗΛ ΚΟΥΚΟΥΛΙΔΗΣ
1872 - 1954
Η ΣΙΑΤΙΣΤΑ
ΕΥΓΝΩΜΟΣΝΟΥΣΑ

Πάνω στην προτομή υπάρχει εγχάρακτη η υπογραφή του γλύπτη:

Λ. ΛΑΜΕΡΑΣ

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.