Τετάρτη 1 Απριλίου 2020

Η προτομή του Θωμά Τσίπου στη Σιάτιστα

Ο Θωμάς Τσίπος γεννήθηκε το 1857 στη Σιάτιστα. Κατά τη διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα συμμετείχε ενεργά στην όλη πολεμική προσπάθεια κρύβοντας αντάρτες στο σπίτι του, μεταφέροντας πολεμοφόδια και πληροφορίες μεταξύ των αντάρτικων σωμάτων και των εθνικών οργανώσεων. Ανήμερα της 25ης Μαρτίου του 1908 δολοφονήθηκε στη διασταύρωση του Καλονερίου (στο ύψος της Αγίας Κυριακής) από Τούρκους καθώς πήγαινε μαζί με τον Ευάγγελο Σιμιτζή στο παζάρι της Καστοριάς προκειμένου να πουλήσουν υποδήματα. Γιος του ήταν ο ευεργέτης της Σιάτιστας Αναστάσιος Τσίπος.

Η προτομή του βρίσκεται στον προαύλιο χώρο του Επαγγελματικού Λυκείου της Σιάτιστας. Πρόκειται για μια ορειχάλκινη κατασκευή, έργο του γλύπτη Πέτρου Μωραΐτη. Το έργο χορήγησε ο Αναστάσιος Τσίπος και τα αποκαλυπτήρια πραγματοποιήθηκαν στις 21.06.1970. Ο Θωμάς Τσίπος αποδίδεται με την στολή του Μακεδονομάχου, σε μέση ηλικία, με μικρό μουστάκι. Στην πρόσοψη του βάθρου είναι χαραγμένα τα λόγια:

ΘΩΜΑΣ Π. ΤΣΙΠΟΣ
ΠΑΤΗΡ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΤΣΙΠΟΥ
1857 - 1908
ΈΠΕΣΕΝ ΥΠΕΡ ΠΑΤΡΙΔΟΣ
25 ΜΑΡΤΙΟΥ 1908

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.