Ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους στην Πελοπόννησο και σίγουρα ο πιο αξιοποιημένος στη σύγχρονη εποχή, είναι το αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου. Αποφάσισα να το επισκεφτώ μια Κυριακή καθώς τα βήματα μου με είχαν φέρει στο γειτονικό Ναύπλιο. Αφού κατόρθωσα να βγω ζωντανός από το δαιδαλώδες οδικό δίκτυο του νομού Αργολίδας, έφτασα στον αρχαιολογικό χώρο της Επιδαύρου λίγο πριν το τέλος του ωραρίου. Είχα ωστόσο μπροστά μου μια ώρα περίπου μέχρι να κλείσουν οι πόρτες για το κοινό και αυτήν την ώρα την αφιέρωσα σχεδόν εξ' ολοκλήρου στο αρχαίο Θέατρο.
Ιστορικά Στοιχεία
Σύμφωνα με τον αρχαίο περιηγητή Παυσανία, το Θέατρο της Επιδαύρου κτίστηκε το 340 π. Χ. από τον Αργείο αρχιτέκτονα Πολύκλειτο το νεότερο. Όπως γράψαμε και πιο πάνω, είναι το καλύτερα διατηρημένο αρχαίο ελληνικό Θέατρο τόσο εντός των συνόρων της σύγχρονης Ελλάδας όσο και στην ευρύτερη περιοχή της λεκάνης της Μεσογείου. Το Θέατρο αποτελούσε ιδιοκτησία της πόλης-κράτους της Επιδαύρου και αποτελούσε αναπόσπαστο κομμάτι του ευρύτερου οικοδομικού συγκροτήματος στο οποίο συμπεριλαμβάνονταν και το Ασκληπιείο. Χρησιμοποιούνταν για θεατρικές παραστάσεις τις οποίες παρακολουθούσαν και οι ασθενείς του Ασκληπιείου στα πλαίσια του θεραπείας τους αλλά και απλοί πολίτες και διάφοροι προσκυνητές του ναού.
Αποτελεί κλασσικό δείγμα θεάτρου της ελληνιστικής περιόδου. Χωρίζεται σε τρία τμήματα: το κοίλο, την ορχήστρα και το σκηνικό οικοδόμημα. Το κοίλο αποτελεί το τμήμα εκείνο του Θεάτρου στο οποίο κάθονταν οι θεατές. Χωριζόταν σε δυο μέρη. Το κάτω μέρος απαρτιζόταν από 34 σειρές και προοριζόταν για τους ιερείς και τους άρχοντες ενώ το πάνω μέρος απαρτιζόταν από 21 σειρές και προοριζόταν για τον λαό. Το κοίλο του Θεάτρου υπολογίζεται ότι χωράει περίπου 13 με 14 χιλιάδες θεατές. Η ορχήστρα (αυτό που με σύγχρονους όρους θα ονομάζαμε σκηνή) είναι απολύτως κυκλική, έχει διάμετρο 19,5 μέτρων και περιβάλλεται από αποχετευτικό αγωγό λειτουργία του οποίου ήταν να απομακρύνει τα νερά σε περίπτωση βροχής.
Ο χώρος του Θεάτρου δέχτηκε πολλές επιδρομές. Πρώτοι οι Ρωμαίοι οι οποίοι εν αντιθέσει με άλλα Θέατρα του ελλαδικού χώρου (όπως αυτό της Δωδώνης) δεν έκαναν καμιά απολύτως αλλαγή. Το 395 μ.Χ. είναι η σειρά των Γότθων να προξενήσουν ζημιές στον χώρο ενώ το 426 μ.Χ. ο Θεοδόσιος (αποκαλούμενος από πολλούς ιστορικούς ως Μέγας) με διάταγμα του απαγορεύει την λειτουργία των Ασκληπιείων και έτσι το ιερό της Επιδαύρου κλείνει τις πόρτες του μετά από 1000 χρόνια συνεχούς λειτουργίας. Με τον καιρό διάφορα φυσικά αίτια κάλυψαν με προσχώσεις το κοίλο και το προστάτεψαν στα χρόνια της Ενετοκρατίας και της Τουρκοκρατίας. Οι συστηματικές ανασκαφές του χώρου ξεκίνησαν το 1881 ενώ έντονες προσπάθειες αναστήλωσης έλαβαν χώρα την περίοδο 1954-1963 υπό την εποπτεία του Α. Ορλάνδου. Οι προσπάθειες αυτές απέφεραν καρπούς και το Θέατρο μπόρεσε να χρησιμοποιηθεί για θεατρικές παραστάσεις. Μέχρι και τις μέρες μας το Θέατρο της Επιδαύρου φιλοξενεί κάθε χρόνο το καλοκαίρι μια σειρά από πολιτιστικές εκδηλώσεις που εντάσσονται στα πλαίσια του "Φεστιβάλ Επιδαύρου".
Συνοψίζοντας - προσωπικές εντυπώσεις
Το Θέατρο της Επιδαύρου δεν έχει το μέγεθος του αντίστοιχου της Δωδώνης ή της Εφέσου και σαφώς δεν φέρει το ιστορικό βάρος του Θεάτρου του Διονύσου στην Αθήνα ή του γειτονικού Θεάτρου του αρχαίου Άργους. Είναι όμως ίσως ο μοναδικός χώρος στον πλανήτη όπου η αίσθηση της συμμετοχής στη μυσταγωγία μιας παράστασης αρχαίας ελληνικής τραγωδίας είναι τόσο εφαρμόσιμη στη πράξη και τόσο κοντινή στην πραγματικότητα. Αυτό συμβαίνει γιατί από την μία αποτελεί ένα εξαίρετο οικοδόμημα δείγμα μια τρομερής αρχιτεκτονικής προόδου και από την άλλη έχει διασωθεί σε σχεδόν άριστο βαθμό. Οι εργασίες αναστήλωσης το έκαναν ακόμα πιο λειτουργικό και το τελικό αποτέλεσμα συγκλονίζει.
Αξίζει να επισκεφτείτε τον χώρο μόνο και μόνο για να επικοινωνήσετε με τον/ην σύντροφο σας με έναν διαφορετικό από τους άλλους τρόπους. Εσείς θα κάθεστε στην ορχήστρα και αυτή/ος στην τελευταία σειρά του κοίλου. Και θα συνεννοείστε λες και ο ένας βρίσκετε στην κουζίνα και ο άλλος στην κρεβατοκάμαρα.. Και καλύτερα ίσως... Τόσο τέλεια είναι η ακουστική του χώρου.
Πως θα πάμε
Το αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου βρίσκεται στο νομό Αργολίδας, στην Πελοπόννησο, ανατολικά της πρωτεύουσας του νομού (Ναύπλιο). Από την Αθήνα η απόσταση είναι περίπου δύο ώρες με Ι.Χ. Παίρνουμε την Εθνική Οδό Αθηνών - Κορίνθου και αφού περάσουμε τον Ισθμό βγαίνουμε στην πρώτη έξοδο, στον επαρχιακό δρόμο Κορίνθου - Επιδαύρου. Συνεχίζουμε νοτιοανατολικά διασχίζοντας τον δρόμο που στο μεγαλύτερο μέρος του είναι παραλιακός. Περνάμε από τη Νέα Επίδαυρο και μερικά χιλιόμετρα μετά φτάνουμε στον αρχαιολογικό χώρο της Επιδαύρου.
Αν ερχόμαστε από το Ναύπλιο, ακολουθούμε τον επαρχιακό δρόμο Ναυπλίου - Επιδαύρου. Περνάει μέσα από χωριά και είναι υψηλής επικινδυνότητας. Αφού περάσουμε ορισμένα χωριά όπως ο Άγιος Ιωάννης και το Αρκαδικόν, φτάνουμε στο Λυγούρι. Συνεχίζουμε ανατολικά, περνάμε τον Άγιο Ανδρέα και την Επάνω Επίδαυρο για να φτάσουμε στον προορισμό μας που είναι η Αρχαία Επίδαυρος. Η πολύ καλή σήμανση θα μας οδηγήσει εύκολα στον χώρο του Θεάτρου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.