Η Θεσσαλονίκη ως γνωστόν υπήρξε προπολεμικά εκείνη η ελληνική πόλη με την μεγαλύτερη εβραϊκή κοινότητα σε όλη την επικράτεια. Οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης υπήρξαν δραστήριοι με μεγάλη προσφορά στην οικονομική και κοινωνική ζωή της πόλης. Τούτη η κοινότητα σχεδόν εκμηδενίστηκε κατά την διάρκεια το ΒΠΠ.
Προς τιμήν των θυμάτων της κοινότητας αυτής στήθηκε στην πλατεία Ελευθερίας της Θεσσαλονίκης - κοντά στο λιμάνι - μνημείο κατασκευασμένο από τον Nandor Glid. Πρόκειται για μια μεταλλική κατασκευή η οποία φέρει την ονομασία "Burning Menorah". Το αυθεντικό έργο βρίσκεται τοποθετημένο από το 1990 στην παραποτάμια περιοχή του Βελιγραδίου της Σερβίας. Το έργο της Θεσσαλονίκης αποτελεί αντίγραφο τα αποκαλυπτήρια του οποίο πραγματοποιήθηκαν στις 23 Νοεμβρίου του 1997 από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλο. Αρχικώς είχε τοποθετηθεί κοντά στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο. Στις 16 Φεβρουαρίου του 2006 με αφορμή την επίσκεψη του Προέδρου του Ισραήλ στην Ελλάδα, τοποθετήθηκε στην πλατεία Ελευθερίας, εκεί όπου οι Εβραίοι της πόλης συγκεντρώθηκαν από τους Ναζί.
Το μνημείο είναι πράγματι εξαιρετικής ομορφιάς, τεχνοτροπίας και συμβολισμού. Πρόκειται για μια φλεγόμενη επτάφωτο λυχνία (σύμβολο των Εβραίων) μέσα από την οποία αναδύονται ανθρώπινες μορφές. Στο χώρο το μνημείου υπάρχουν δυο πλάκες: η πρώτη τοποθετήθηκε το 1997 και η δεύτερη το 1996:
ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΑΥΤΟ ΑΦΙΕΡΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ
ΣΤΗΝ ΙΕΡΗ ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ 50.000 ΕΒΡΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΠΟΥ ΤΗΝ ΆΝΟΙΞΗ ΤΟΥ 1943 ΞΕΡΙΖΩΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΟΥΣ
ΚΑΙ ΕΞΟΝΤΩΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΑΖΙ ΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ
ΣΤΟΥΣ ΘΑΛΑΜΟΥΣ ΑΕΡΙΩΝ
ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΩΝ ΘΑΝΑΤΟΥ ΤΟΥ AUSCHWITZ - BIRKENAU
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 1997
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ 50.000 ΕΒΡΑΙΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ
ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
MOSHE KATSAV, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ
ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ
ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
16 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2006
Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ
Βιβλιογραφία
- Προσεγγίζοντας τα υπαίθρια γλυπτά της Θεσσαλονίκης, συλλογικό έργο, 14ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης, Ιδιωτική Έκδοση, Θεσσαλονίκη, 1999
- Ισραηλίτικη Κοινότητα Θεσσαλονίκης, Μνημείο Ολοκαυτώματος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.