Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2013

Το μνημείο πεσόντων στον πόλεμο της Κορέας στην παραλία της Θεσσαλονίκης

Η Ελλάδα ήταν μια από τις χώρες οι οποίες συμμετείχαν ενεργά στον πόλεμο της Κορέας (1950 - 1955) στο πλευρό των ΗΠΑ. Ήταν το τίμημα που έπρεπε να πληρώσουν οι μετεμφυλιακές κυβερνήσεις στην κυβέρνηση των ΗΠΑ για την βοήθεια που έλαβαν κατά την διάρκεια το Εμφυλίου. Σα να μην έφταναν οι εγχώριες εκατ΄μβες των νεκρών. Έτσι λοιπόν πλήθος Ελλήνων αξιωματικών και στρατιωτών βρέθηκε να πολεμάει στην ...Κορέα, για συμφέροντα εντελώς ξένα προς την ελληνική πατρίδα. Δυστυχώς, ένας μεγάλος αριθμός από αυτούς δεν ξανάδε ποτέ τον γαλανό ουρανό της Ελλάδας. Για να τιμηθεί η μνήμη αυτών των τόσο άδικα χαμένων συμπατριωτών μας στήθηκε στη νέα παραλία της Θεσσαλονίκης μνημείο.

Πρόκειται για μια κατασκευή της αρχιτεκτόνισσας Μαρίας Σπυριδέλη. Το μνημείο τοποθετήθηκε το έτος 1994. Τις δαπάνες ανέλαβαν ο Σύνδεσμος των Βετεράνων Πολεμιστών Κορέας Μακεδονίας Θράκης και ο ιερέας Κωνσταντίνος Χαλβατζάκης. Γύρω από το μνημείο το οποίο είναι διακοσμημένο με διάφορα στοιχεία της άπω ανατολής υπάρχουν στήλες με τα ονόματα τω ν πεσόντων. Είναι τόσα πολλά που αδυνατώ να τα μεταφέρω. Παραθέτω όμως τις αντίστοιχε φωτογραφίες στις οποίες φαίνεται ξεκάθαρα ο βαθμός και το ονοματεπώνυμο του καθενός. Εδώ, μεταφέρω μόνο τα λόγια τα οποία αφορούν τους χορηγούς και την δημιουργό του έργου:

ΑΡΧΙΤΕΚΩΝ ΜΑΡΙΑ ΣΠΥΡΙΔΕΛΗ
Α΄ ΒΡΑΒΕΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΩΝ ΠΕΣΟΝΤΩΝ
ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΕΜΙΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΟΡΕΑ 1950 - 55

ΜΝΗΜΕΙΟ
ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΠΛΙΤΩΝ
ΤΟΥ ΕΚΣΤΡΑΤΕΥΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΚΟΡΕΑΤΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ 1950 - 55

ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΑΥΤΟ ΑΝΗΓΕΙΡΕ
ΕΠΙ ΔΗΜΑΡΧΙΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΥ ΚΟΣΜΟΠΟΥΛΟΥ
ΤΟ ΕΤΟΣ 1994
Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ
ΤΩΝ ΒΕΤΕΡΑΝΩΝ ΠΟΛΕΜΙΣΤΩΝ ΚΟΡΕΑΣ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ
ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ

ΙΕΡΕΑ π. ΚΩΝ/ΝΟΥ ΧΑΛΒΑΤΖΑΚΗ
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Α΄ ΑΝΤΙΠΡ. ΠΕΤΡΙΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΓΕΝ. ΓΡΑΜ. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΤΑΜΙΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑΓΓΕΛΟΣ
ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΣΙΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΜΑΛΙΟΥΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Παραδίπλα υπάρχει εντοιχισμένη μαρμάρινη πλάκα η οποία προφανώς είναι προγενέστερη του μνημείου:

ΔΩΡΕΑ
ΤΟΥ ΕΠΙΤΙΜΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΠΡΟΞΕΝΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΗΝ ΚΟΡΕΑ
ΚΥΡΙΟΥ ΣΟΥΝΓΚΓΙΟΥΝ ΚΙΜ
ΣΕ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΟΣ ΤΩΝ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΗΡΩΩΝ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΚΟΡΕΑΣ
ΙΟΥΝΙΟΣ 1993

Εικάζω ότι είναι προγενέστερη διότι αυτή η πινακίδα αναφέρει χορηγό ο οποίος δεν αναφέρεται στην έτερη πινακίδα καθώς και παλαιότερο έτος (1993 ενώ στην πρώτη αναγράφεται το 1994).

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ κι εδώ

Βιβλιογραφία
  • Προσεγγίζοντας τα υπαίθρια γλυπτά της Θεσσαλονίκης, συλλογικό έργο, 14ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης, Ιδιωτική Έκδοση, Θεσσαλονίκη, 1999

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.