Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016

Το πέτρινο γεφύρι του Κάστρου στους Πύργους

Ο οικισμός των Πύργων (πρώην Κατράνιτσα) είναι ένας από τους πλουσιότερους σε ιστορικά μνημεία του Δήμου Εορδαίας. Μεταξύ των λοιπών σημείων ενδιαφέροντος συμπεριλαμβάνονται και δυο πέτρινα γεφύρια όμοια με αυτά που συναντούν οι περιηγητές στην Ήπειρο και τα οποία είναι πράγματι μοναδικά στο είδος τους. Πρόκειται για το γεφύρι του Κάστρου και το γεφύρι Σάνδρυμος.

Στο παρόν άρθρο θα ασχοληθούμε με το γεφύρι του Κάστρου. Την επωνυμία του την οφείλει στο γεγονός ότι συνέδεε το Κάστρο της μεσαιωνικής πόλης (κάστρο της Αννίτσας από παραφθορά του οποίου έλαβε μετέπειτα ο οικισμός την ονομασία Κατράνιτσα) η οποία υπήρχε στο σημείο όπου σήμερα βρίσκονται οι Πύργοι, με τις γειτονικές περιοχές. Στη βιβλιογραφία το συναντούμε και ως «γεφύρι της νύφης».

Το γεφύρι του Κάστρου βρίσκεται (σε ευθεία γραμμή) 2,3 χιλιόμετρα ανατολικά του οικισμού. Σε αυτό οδηγεί αγροτικός, βατός, χωμάτινος δρόμος. Ο ποταμός που ρέει από κάτω είναι ο Ασπροπόταμος. Παλαιότερα, το γεφύρι ένωνε τους Πύργους με το Κάτω Γραμματικό του νομού Πέλλας ενώ στις μέρες μας μερικά μέτρα δυτικότερα του γεφυριού υπάρχει σύγχρονη γέφυρα η οποία χρησιμοποιείται κυρίως από αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής.


Το γεφύρι είναι μονότοξο και κατασκευασμένο εξ’ ολοκλήρου από πέτρα. Έχει μήκος περίπου είκοσι μέτρα και το κατάστρωμα του (ο πλακόστρωτος δρόμος πάνω από τον οποίο διέρχονται οι διαβάτες) δεν καλύπτεται από αρκάδες ή στηθαίο (πρόκειται για τους τοίχους οι οποίοι υπάρχουν δεξιά και αριστερά του καταστρώματος και προστατεύουν τους πεζούς από ενδεχόμενη πτώση). Παλαιότερα βρισκόταν σε κακή κατάσταση και κινδύνευε με κατάρρευση ευτυχώς όμως δόθηκε επιχορήγηση από τα προγράμματα της Ε.Ε. Leader+ (όταν ακόμα οι Πύργοι αποτελούσαν τοπικό διαμέρισμα του καταργηθέντος σήμερα Δήμου Βερμίου) μέσω της οποίας πραγματοποιήθηκαν εργασίες επισκευής και ενίσχυσης. 

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.