Σχετικά

Αγαπητοί αναγνώστες / ιες,
 • Το "Οδός Ελλήνων" είναι ένα ερασιτεχνικό περιηγητικό ιστολόγιο στο οποίο καταγράφω τις εμπειρίες από τα ταξίδια μου κατά μήκος και πλάτος της ελληνικής επικράτειας - και όχι μόνο. Σκοπός του ιστολογίου είναι η καταγραφή, παρουσίαση και - γιατί όχι - η ανάδειξη των μουσείων, των βυζαντινών και μεταβυζαντινών χριστιανικών ναών, των αρχαιολογικών χώρων και των ναών του δωδεκάθεου, των οθωμανικών τζαμιών και των ενετικών κάστρων, των νεοκλασικών κτιρίων, των δημόσιων γλυπτών και των σύγχρονων μνημείων που βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια.
 • Σε κάθε κείμενο γίνεται αναφορά σε ένα μνημείο ή και σε περισσότερα εάν αυτά είναι ενοποιημένα και βρίσκονται στον ίδιο χώρο. Παραθέτω κάποιες γενικές πληροφορίες προερχόμενες από βιβλιογραφία και προσωπικά αναγνώσματα και μετά ακολουθεί η περιγραφή του μνημείου και μια μικρή αισθητική κρίση - πάντα με βάση τα υποκειμενικά κριτήρια της ομορφιάς και του ωραίου. Στο τέλος υπάρχει μια γενικότερη κρίση σχετικά με τον χώρο, το πρόσωπο που απεικονίζει το γλυπτό κτλ. Αυτή η κρίση είναι υποκειμενική και αντικατοπτρίζει την δική μου σκοπιά των πραγμάτων. Ωστόσο για να μην χαθεί η αξιοπιστία του ιστολογίου στο τέλος κάθε ανάρτησης υπάρχουν πηγές οι οποίες αναφέρονται στο θέμα και στις οποίες παραπέμπω προκειμένου ο αναγνώστης να έχει μια ευρύτερη άποψη επί του θέματος και προκειμένου στα πλαίσια της Δημοκρατίας να φιλοξενηθεί και ο αντίλογος. Σε αρκετές αναρτήσεις παρατίθενται σύνδεσμοι οι οποίοι οδηγούν σε τραγούδια, ντοκιμαντέρ, φωτογραφίες που είναι σχετικά με το θέμα.
 • Κάθε παρουσίαση μνημείου συνοδεύεται από το ανάλογο φωτογραφικό υλικό. Η αλματώδης ανάπτυξη της τεχνολογίας τον περασμένο αιώνα έδωσε σε μας τους μεταγενέστερους την ευκαιρία να αποτυπώνουμε και να μεταφέρουμε εικόνες με μικρό σχετικά κόστος. Έτσι πιστεύω πως η φωτογραφία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι - και πολύ σημαντικό μάλιστα - μιας περιηγητικής εργασίας. Δεν είμαι επαγγελματίας φωτογράφος επομένως και οι φωτογραφίες μου είναι ανάλογης ποιότητας.  
 • Σκοπός μου είναι να δημιουργηθεί μια ηλεκτρονική βάση με τα μνημεία (χρησιμοποιώ την συγκεκριμένη λέξη για να καλύψω όλο το εύρος των αξιοθέατων) της χώρας στην οποία ο κάθε πολίτης του κόσμου ανεξαρτήτου φυλής, θρησκεύματος και γλώσσας θα έχει ελεύθερη πρόσβαση. Όνειρό μου είναι να ταξιδέψω σ' όλη την επικράτεια και να καταγράψω όλες τις ομορφιές αυτού του ευλογημένου τόπου - μακάρι!
 • Επειδή στην σημερινή Ελλάδα της παρακμής η προβατοποίηση και η ταμπελοποίηση είναι δυο πρακτικές ευρέως διαδεδομένες, οφείλω να δηλώσω το αυτονόητο: δεν ταυτίζομαι με αυτό που εκφράζει το εκάστοτε μνημείο. Το ότι παρουσιάζω συγκεκριμένα θρησκευτικά μνημεία δεν σημαίνει ότι είμαι οπαδός αυτών των θρησκειών, το ότι παρουσιάζω συγκεκριμένα ιδεολογικώς φορτισμένα μνημεία δεν σημαίνει ότι πιστεύω στην ίδια ιδεολογία κτλ. Αυτά για να αποφύγω εκ των προτέρων ταμπέλες όπως "κομμουνιστής", "εθνικιστής", "χριστιανός", "δωδεκαθεϊστής", "παγανιστής" κτλ. Στόχος μου είναι απλώς να καταγράψω τα μνημεία. Μέσα από τον σχολιασμό σε κάθε μνημείο ξεχωριστά, γίνεται εύκολα αντιληπτό στον ενημερωμένο και υποψιασμένο αναγνώστη σε ποιους ιδεολογικούς ρυθμούς χτυπάει η καρδιά μου.
 • Συχνά, παραθέτω ορισμένα μνημεία από άλλες χώρες πέραν της Ελλάδας. Πρόκειται για ταξίδια που έχω κάνει κατά καιρούς σε χώρους που άμεσα ή έμμεσα σχετίζονται με την Ελλάδα. Τέτοιες περιοχές είτε ήταν κάποτε ελληνικές -Έφεσος, Πέργαμος, Συρακούσες κτλ - είτε σχετίζονται άμεσα με τον ελληνικό πολιτισμό - Ρώμη, Βενετία, Οδησσός κτλ - . Μια στο τόσο θα ανεβαίνουν αναρτήσεις που θα αφορούν μνημεία αυτών των περιοχών κατά παράβαση του τίτλου του ιστολογίου. Στις ετικέτες θα αναγράφεται ξεκάθαρα η χώρα στην οποία βρίσκονται τα μνημεία προς αποφυγή παρεξηγήσεων.
 • Τα σχόλια στο ιστολόγιο είναι ελεύθερα και άνευ λογοκρισίας με βάση τις αρχές της Δημοκρατίας. Μπορεί κάποιος να σχολιάσει ανώνυμα και να πει την γνώμη του ωστόσο επειδή Δημοκρατία δεν σημαίνει ασυδοσία μηνύματα υβριστικά, συκοφαντικά, απειλητικά και spams θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση προκειμένου να προστατευτεί ο διάλογος. Υπάρχουν πιο εύστοχοι τρόποι για να εκφράσει κάποιος την διαφωνία του από τις ύβρεις και τις απειλές. 
 • Υπάρχει αρκετό υλικό για να καλύψει το υπόλοιπο του 2010 αλλά και ολόκληρο το 2011. Ωστόσο αν κάποιος αναγνώστης επιθυμεί να παρουσιαστεί κάποιο συγκεκριμένο μνημείο ας αφήσει σχόλιο και αν το έχω επισκεφτεί πολύ ευχαρίστως να επισπεύσω την παρουσίασή του. Επίσης, θα ήθελα τις συμβουλές σας και τις υποδείξεις σας για διάφορα μνημεία που υπάρχουν στην Ελλάδα και που έχουν διαφύγει της προσοχής μου. Με ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τα μνημεία που υπάρχουν σε μικρά χωριά της ελληνικής υπαίθρου. Όποιος αναγνώστης το επιθυμεί μπορεί να γράψει σε σχόλιο ή να μου στείλει με  e-mail την ονομασία και την περιοχή του μνημείου και θα το επισκεφτώ το συντομότερο δυνατόν - αν δεν το έχω κάνει ήδη βέβαια!
 • UPDATE 02-04-2013: Να σημειώσω πως το φωτογραφικό υλικό του ιστολογίου είναι πρωτογενές: οι δέκα και πλέον χιλιάδες φωτογραφίες που έχουν ανέβει μέχρι στιγμής είναι προϊόν πρωτογενούς εργασίας που έχει ως στόχο την μελέτη, διάσωση και διάδοση της Τέχνης και του Πολιτισμού. Ευχαριστώ όλους τους καλλιτέχνες, αναδιφητές, συλλέκτες, περιηγητές και ανθρώπους του πολιτισμού εν γένει που κατά καιρούς μου στέλνουν φωτογραφίες από διάφορα μνημεία. Λειτουργούν υπέροχα ως αρχειακές πηγές, σπάνιες και πολύτιμες πολλές φορές!!! Δεν πρόκειται όμως να τις δημοσιεύσω μιας και έτσι θα στέρευε το ζουμί της όλης υπόθεσης. Μιλώ για την ιεροτελεστία της προετοιμασίας, της επίσκεψης, της μελέτης και φωτογράφησης, της επιστροφής και της δημοσίευσης. Τούτο το ιστολόγιο ξεκίνησε ως ερασιτεχνικό περιηγητικό και  έτσι θα παραμείνει ίσα με το τελευταίο ηλιοβασίλεμα.
Καλώς ήρθατε και καλή περιήγηση στις σελίδες του ιστολογίου,
καλή αντάμωση στους δρόμους

Εξάρχεια, Αθήνα, 07-10-2010
Θεόδωρος Πασσαλίδης

7 σχόλια:

 1. Φαίνεται να έχεις κάνει καλή δουλειά...πλούσιο φωτογραφικό υλικό, εμπεριστατωμένες πληροφορίες.

  Υγ: Οι φωτογραφίες θα μπορούσαν να είναι καλύτερης ποιότητας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα φίλε,
   σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!! Για το υστερόγραφο σου σε παραπέμπω στην τρίτη παράγραφο του κειμένου μου: "Δεν είμαι επαγγελματίας φωτογράφος επομένως και οι φωτογραφίες μου είναι ανάλογης ποιότητας". Να είσαι καλά!

   Διαγραφή
 2. Θόδωρε συνέχισε την καλή δουλειά! Μεγαλύτερη προσοχή μοναχά στα ονόμα των γλυπτών...αξίζει να μνημονεύεται ο καλλιτέχνης του εκάστοτε γλυπτού!

  Ιωάννης Π,
  Καραβόμυλος Φθιώτιδας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Κύριε Ιωάννη,
   το σχόλιο σου με συγκίνησε! Μου θύμισε τα φοιτητικά μου χρόνια τότε που περνούσα μέσα από την κωμόπολη σας για να πάω στην Αθήνα. Δυστυχώς, ποτέ δεν σταμάτησα να μελετήσω τα μνημεία του τόπου. Ίσως κάποια στιγμή στο μέλλον!

   Όσον αφορά την ένσταση σου σχετικά με τα ονόματα των καλλιτεχνών, αυτή τη στιγμή από τα 1150 γλυπτά που δημοσιεύονται στο ιστολόγιο, τα 280 είναι ορφανά..δηλαδή δεν γνωρίζω τον καλλιτέχνη είτε γιατί δεν υπάρχει υπογραφή πάνω στο μνημείο, είτε διότι δεν υπάρχουν πηγές είτε γιατί ακόμα δεν έχω προσπαθήσει αρκετά. Προσπαθώ καθημερινά να επικαιροποιήσω την εργασία και υπόσχομαι ότι κάθε μέρα θα βελτιώνεται ολοένα και περισσότερο...οι όποιες παραλείψεις βαραίνουν αποκλειστικά εμένα και δεν ζητώ την επιείκεια του αναγνώστη: να είστε όλοι σας απαιτητικοί, με κάνει να ψάχνω ολοένα βαθύτερα!!

   Διαγραφή
 3. Πραγματικά, ο όγκος της εργασίας είναι εξαιρετικά μεγάλος! Δεχτείτε τα συγχαρητήρια μου! Σε περίπτωση που επισκεφτείτε την πόλη μας, θα χαρώ να σας δώσω πληροφορίες σχετικά με υπαίθρια αγάλματα, ναούς κτλ.

  Σας αποστέλλω e-mail με τα στοιχεία τη δικής μου ηλεκτρονικής διεύθυνσης.

  Συνεχίστε δυναμικά,
  Στέλιος Καρ.
  Λάρισα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Στέλιο ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Το e-mail ελήφθη. Όταν κάποια στιγμή με το καλό έρθω στη Λάρισα, θα επικοινωνήσω μαζί σου.

   Να είσαι καλά!

   Διαγραφή

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.