Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2010

Το Μουσείο της Ακρόπολης

Καιρό τώρα ήθελα να επισκεφτώ το Μουσείο της Ακρόπολης. Ήθελα να περάσουν μερικοί μήνες από την κατασκευή του ούτως ώστε να μπορέσω να γλιτώσω τον συνωστισμό που προκάλεσαν στις αίθουσες του ο ενθουσιασμός των πρώτων ημερών κατασκευής του. Φευ... ακόμα και τώρα, μερικούς μήνες από τα εγκαίνια του, το Μουσείο της Ακρόπολης συνεχίζει να προσελκύει χιλιάδες εγχώριους αλλά και ξένους επισκέπτες και κατατάσσεται πλέον στην δεύτερη θέση παγκοσμίως σε επισκεψιμότητα..

Αυτό δείχνει δυο πράγματα: πρώτον, την απήχηση που έχει ο αρχαιοελληνικός πολιτισμός και πιο συγκεκριμένα ο πολιτισμός της αθηναϊκής Δημοκρατίας στον υπόλοιπο πλανήτη και δεύτερον την αγάπη που τρέφουν οι Έλληνες για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Γιατί οι περισσότεροι επισκέπτες του μουσείου είναι Έλληνες. Αυτό αποδεικνύει βέβαια και την θέληση του σύγχρονου Έλληνα να πιαστεί από κάπου και να προχωρήσει και αφού η νεοελληνική πραγματικότητα βρίθει σκανδάλων, κλεψιάς, απατεώνων, λιμοκοντόρων και ψεύδους, στρέφει το βλέμμα του στο παρελθόν και πιάνεται από εκεί. Και καλά κάνει, αρκεί αυτή η προσκόλληση να μην μετατρέπεται σε στείρο αναμάσημα περασμένων μεγαλείων για τα οποία δεν μπορούμε να υπερηφανευόμαστε μόνο εμείς αλλά και όλη η παγκόσμια κοινότητα και αρκεί αυτή η προσκόλληση να μην μετατρέπεται σε φτηνό, επαρχιώτικου τύπου εθνικισμό ενισχυμένο με σχόλια ανωτερότητας της φυλής μας και ρατσισμού.

Ιστορικά στοιχεία

Το Μουσείο της Ακρόπολης, όπως υποδηλώνει και το όνομά του, κατασκευάστηκε για να στεγάσει τα αρχαιολογικά ευρήματα του Ιερού Βράχου. Ο διάδοχος του σημερινού κτηρίου βρισκόταν πάνω στον βράχο και είχε κατασκευαστεί το 1874. Κατά την διάρκεια της δεκαετίας του 1950 έγιναν εργασίες επέκτασης και πάλι ωστόσο ο χώρος ήταν πολύ μικρός για να χωρέσει την πληθώρα των ευρημάτων. Το αίτημα επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο μετέτρεψε την ανάγκη κατασκευής μεγαλύτερου χώρου επιτακτική μιας και το κύριο επιχείρημα των Βρετανών ήταν πως η ελληνική Πολιτεία δεν είχε χώρο για να στεγάσει τα εκθέματα.

Οι αρχικοί διαγωνισμοί σκόνταψαν στην γραφειοκρατία και ο τρίτος ακυρώθηκε γιατί στον χώρο που είχε προβλεφθεί η ανέγερση του κτιρίου, ανακαλύφτηκαν αρχαία. Στον τέταρτο διεθνή διαγωνισμό,το σχέδιο του γαλλοελβετού Μπερναρ Τσουμί που προέβλεπε τη στήριξη του Μουσείου σε υπερυψωμένες κολώνες ούτως ώστε να διασωθεί ο αρχαιολογικός χώρος, κέρδισε τον διαγωνισμό και εν μέσω πολλών αντιδράσεων η κατασκευή ξεκίνησε.

Το σύγχρονο κτίριο είναι κατασκευασμένο ακριβώς πάνω από τον αρχαιολογικό χώρο (ο οποίο ακόμα δεν είναι επισκέψιμος αλλά προβλέπεται να γίνει μέσα στο 2010) γι αυτό τον λόγο ένα μεγάλο μέρος του δαπέδου είναι διαφανές ούτως ώστε ο επισκέπτης να έχει άμεση οπτική επαφή με τα αρχαία. Τα τρία επίπεδα του Μουσείου στεγάζουν και διαφορετικά ευρήματα. Υπάρχει η αίθουσα των Κλιτυών της Ακρόπολης (των πλαγιών του Βράχου δηλαδή), η αίθουσα των έργων της Αρχαϊκής - Γεωμετρικής Εποχής που περιλαμβάνει και τα ευρήματα από το Ερέχθειο, το ναό της Αθηνάς Νίκης και τα Προπύλαια και τέλος στο τελευταίο επίπεδο υπάρχει η αίθουσα των γλυπτών του Παρθενώνα. Αυτό το τελευταίο επίπεδο είναι κατασκευασμένο με τέτοιο τρόπο ούτως ώστε να είναι απολύτως παράλληλο με το ναό του Παρθενώνα.

Υπάρχουν επίσης εστιατόριο, μαγαζί με αναμνηστικά, ασανσέρ και διευκολύνσεις στα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Συνοψίζοντας-Προσωπικές εντυπώσεις


Το Μουσείο της Ακρόπολης είναι σίγουρα το αρτιότερο Μουσείο από αυτά που έχω επισκεφτεί στην χώρα μας. Ξεκινώντας από την είσοδο, οι υπάλληλοι είναι ευγενικοί και κατέχουν τις στοιχειωδώς απαραίτητες γνώσεις για να συνεννοηθούν άνετα με τους ξένους επισκέπτες. Στα ταμεία η εξυπηρέτηση είναι γρήγορη (τα ταμεία με τα ομαδικά εισιτήρια σώζουν την κατάσταση) και στις μπάρες εισόδου με ένα πέρασμα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου βρίσκεσαι μέσα στον χώρο. Από εκεί και πέρα, ο εσωτερικός χώρος έχει απίστευτο φυσικό φωτισμό και δεν σε κουράζει με σωρεία εκθέσεων μιας και ο χώρος είναι μεγάλος και τα εκθέματα σκορπισμένα σε όλη του την έκταση. Έτσι, οι Καρυάτιδες μπορούν να απομονωθούν σε ένα δικό τους χώρο και να μην "χαθούν" μέσα στο πλήθος των υπόλοιπων εκθεμάτων. Αυτό συμβαίνει με όλα τα εκθέματα τα οποία κατ΄αυτόν τον τρόπο αποκτούν το καθένα ξεχωριστά ιδιαίτερη σημασία. Ίσως τα εκθέματα της αίθουσας του Παρθενώνα που βρίσκονται στην εξωτερική πλευρά, να ήταν πιο βολικά στην θέαση τους αν βρισκόντουσαν σε χαμηλότερο ύψος.. Αλλά αυτό είναι υποκειμενικό. Επίσης θα βοηθούσε μια πιο σχολαστική επεξήγηση στο κάθε έκθεμα χωριστά.

Βέβαια, σε μια επίσκεψη δεν μπορείς παρά να πάρεις μια ιδέα. Χρειάζονται πολλές επισκέψεις για να κάνεις κτήμα σου την συσσωρευμένη γνώση που κρύβεται σε αυτό το κτίριο. Για το εστιατόριο και τα μαγαζιά με τα αναμνηστικά δεν έχω γνώμη μιας και δεν τα επισκέφτηκα. Η αίθουσα με τις προβολές αξίζει της προσοχής σας μια και εκεί προβάλλεται 14λεπτο βίντεο με την ιστορία του Βράχου.

Με λίγα λόγια, μια επίσκεψη στο Μουσείο της Ακρόπολης είναι όντως άξια και του χρόνου που θα διαθέσετε και της οικονομικής επιβάρυνσης. Τρομερά εκθέματα, φιλικό προσωπικό, ανεπανάληπτη θέα, σύγχρονο κτίριο.. Αξίζει ακόμα και για μια βόλτα έτσι για να ξεφύγετε από τον καθημερινό οχετό της πόλης..Όσοι πάντως ενδιαφέρεστε να μελετήσετε καλά τα εκθέματα, εφοδιαστείτε με χρόνο και υπομονή γιατί σίγουρα μια μόνο επίσκεψη δεν θα σας φτάσει..

Πως θα πάμε

Με την κόκκινη γραμμή του μετρό κατεβαίνουμε στην στάση "Ακρόπολη". Από το Σύνταγμα ή από το Θησείο πηγαίνουμε και με τα πόδια μέσω της Διονυσίου Αρεοπαγείτου. Σε αυτήν την οδό (ο πεζόδρομος που βρίσκεται μεταξύ του Μουσείου και του Βράχου, βρίσκεται και η είσοδος του Μουσείου.

Φωτογραφίες από το Μουσείο εδώ
Διαβάστε επίσης για το Μουσείο Ι,ΙΙ,ΙΙΙ,IV,V

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.