Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Η προτομή του Νικόλαου Σκουφά στο Κολωνάκι

Ολοκληρώνουμε το πρώτο μέρος της περιήγησης μας στην Πλατεία του Κολωνακίου που αφορά τις προτομές των Φιλικών παρουσιάζοντας την προτομή του Νικόλαου Σκουφά. Τα υπόλοιπα μνημεία της πλατείας που δεν αφορούν την Φιλική Εταιρεία (όπως π.χ. το γλυπτό Επινίκιο) θα τα δούμε από τη νέα χρονιά. Πριν όμως γράψουμε για την προτομή του  Νικόλαου Σκουφά - που ουσιαστικά αποτελεί ενότητα με την αντίστοιχη του Αθανάσιου Τσακάλωφ - ας δούμε μερικές πληροφορίες για την ζωή του.

Μερικά λόγια για το Νικόλαο Σκουφά

Ο Νικόλαος Σκουφάς γεννήθηκε το 1779. Όπως και ο Τσακάλωφ καταγόταν από την Ήπειρο, συγκεκριμένα από το Κομπότι της Άρτας. Με την ενηλικίωση του ασχολήθηκε με το εμπόριο σκούφων το οποίο του έδωσε την προσωνυμία Σκουφάς. Το 1813 τον βρίσκει στην Οδησσό της Ρωσίας να εξασκεί το επάγγελμα του. Εκεί έρχεται σε επαφή με τον Τσακάλωφ και τον Ξάνθο και δημιουργούν την Φιλική Εταιρεία η οποία όμως από το 1815 μέχρι και το 1818 δεν έχει ιδιαίτερα σημαντική δράση. Η πραγματική δράση της Εταιρείας ξεκινάει το 1818 με την μύηση του Άνθιμου Γαζή ο οποίος κατόρθωσε να μυήσει στην Εταιρεία με την σειρά του ένα μεγάλο μέρος των αρματωλών και των κλεφτών του κυρίως ελλαδικού χώρου. 

Ο Σκουφάς θέλοντας να περάσει στην Πελοπόννησο φτάνει στην Πόλη όμως η κακή κατάσταση της υγείας του δεν του επιτρέπει να ολοκληρώσει την αποστολή του. Πεθαίνει στις 18 Ιουλίου 1819 και ενταφιάζεται στο ναό των Ταξιαρχών της Κωνσταντινούπολης.

Το μνημείο

Όπως γράψαμε και ποιο πάνω η προτομή του Νικόλαου Σκουφά αποτελεί μια ενότητα με την αντίστοιχη προτομή του Αθανασίου Τσακάλωφ. Οι δυο προτομές βρίσκονται στην είσοδο της πλατείας από την πλευρά των οδών που φέρουν το όνομα των Φιλικών (οδός Σκουφά και οδός Τσακάλωφ ενώ η τρίτη παράλληλη προς βορρά φέρει το όνομα του έτερου Φιλικού Παναγιώτη Αναγνωστόπουλου, υπάρχει και μια μικρή οδός που τέμνει την Αναγνωστοπούλου και έχει πάρει το όνομα του Φιλικού Εμμανουήλ Ξάνθου). Ενώνονται με μια στήλη στην οποία είναι γραμμένα λόγια από τον όρκο της Φιλικής Εταιρείας ενώ μπροστά από τις προτομές βρίσκονται μαρμάρινα σκαλοπάτια τα οποία ενώνουν την πλατεία με τον δρόμο.

Η προτομή του Σκουφά είναι απλή και απεικονίζει τον Φιλικό με μουστάκι, σακάκι και κασκόλ στο λαιμό. Στην βάση της προτομής είναι γραμμένα τα λόγια:

ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΣΚΟΥΦΑΣ

Στα πλαϊνά της βάσης υπάρχει εντοιχισμένη μαρμάρινη πλάκα στην οποία αναγράφονται τα λόγια:

ΤΙΣ ΠΡΟΤΟΜΕΣ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΚΟΥΦΑ ΚΑΙ ΑΘΑ-
ΝΑΣΙΟΥ ΤΣΑΚΑΛΩΦ ΑΝΕΓΕΙΡΕ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΗΠΕΙ-
ΡΩΤΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΤΟ ΈΤΟΣ 2006 ΕΠΙ ΠΡΟΕΔ-
ΡΙΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΣΠΥΡΑΚΟΥ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ 
ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΟΜΠΟΤΙΟΥ ΆΡΤΑΣ

Στα πλαϊνά της προτομής υπάρχει εγχάρακτη η υπογραφή του γλύπτη καθώς και το έτος της κατασκευής:

ΆΓΓΕΛΟΣ
ΒΛΑΣΣΗΣ
2006

Πως θα πάμε

Η προτομή του Νικόλαου Σκουφά βρίσκεται μαζί με τις προτομές των υπόλοιπων Φιλικών στην Πλατεία Κολωνακίου στο κέντρο της Αθήνας. Για να φτάσουμε στην πλατεία ο πιο εύκολος τρόπος είναι να χρησιμοποιήσουμε το μετρό (μπλε & κόκκινη γραμμή, στάση Σύνταγμα). Βγαίνοντας στην έξοδο από τη πλευρά της Βουλής ανηφορίζουμε την λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας και στρίβουμε αριστερά στην οδό Ηρώδου Αττικού. Η πλατεία βρίσκεται στα 100 μέτρα.


Διαβάστε για το Νικόλαο Σκουφά Ι, ΙΙ, ΙΙΙ, ΙV
Δείτε φωτογραφίες από την προτομή εδώ

1 σχόλιο:

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.