Στην περιοχή της Πλάκας στην οποία όπως γράψαμε και σε παλαιότερη ανάρτηση μας υπάρχουν αρκετοί βυζαντινοί ναοί βρίσκονται δυο ναοί οι οποίοι έχουν την ίδια ονομασία: είναι και οι δυο αφιερωμένοι στην Μεταμόρφωση του Σωτήρος. Ξεχωρίζουμε τον ένα ναό από τον άλλον δίνοντας την προσωνυμία Κοττάκη στον δεύτερο. Σήμερα θα ασχοληθούμε με τον πρώτο ναό που βρίσκεται ακριβώς κάτω από την Ακρόπολη μέσα στην αγκαλιά του πάλαι ποτέ ιερού βράχου.
Ιστορικά Στοιχεία
Η κατασκευή του ναού τοποθετείται από τους ερευνητές στο δεύτερο μισό του 11ου αιώνα. Πρόκειται για ένα μικρό βυζαντινό ναό ο οποίος συναντάται και με την ονομασία "Σωτηράκης" ακριβώς λόγω του μεγέθους του. Πρόκειται για απλό τετρακιόνιο σταυροειδή εγγεγραμμένο ναό με τον κλασσικό αθηναϊκό τρούλο της εποχής τον οποίο συναντούμε στα περισσότερα αθηναϊκά βυζαντινά μνημεία.
Η βόρεια και η νότια πλευρά έχουν παραμείνει ανέπαφες ενώ η δυτική πλευρά είναι μεταγενέστερη. Οι εξωτερικοί τοίχοι είναι χτισμένοι με λαξευμένους λίθους περιστοιχισμένους από τούβλα. Δεν έχω γνώμη για το εσωτερικό του ναού αφού την μέρα που τον επισκέφτηκα ήταν κλειστός.
Συνοψίζοντας - προσωπικές εντυπώσεις
Όσο μικρός είναι ο ναός άλλο τόσο μικρή είναι και η αναφορά μου σε αυτόν. Αυτό το γεγονός όμως σε καμιά περίπτωση δεν μειώνει την ομορφιά και την κομψότητα του - ίσα ίσα που την μεγεθύνει! Ένας μικρός βυζαντινός ναός που απέχει κατά πολύ από τις σύγχρονες νεο - ορθόδοξες υπερβολές ακριβώς κάτω από την σκιά του Παρθενώνα και μέσα στην αγκαλιά του Βράχου αποτελεί ένα υπέροχο θέαμα για τον οποιοδήποτε ταξιδιώτη που ο δρόμος του θα τον βγάλει σε εκείνα τα μέρη.
Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα μνημεία της πόλη έτσι και με τον Σωτηράκη ο χρόνος φαίνεται να σταματάει. Τι κι αν ο Βράχος βαρύς ρίχνει την σκιά πάνω του, ο χιλιόχρονος βυζαντινός ναός με την κομψότητα της κατασκευής του και την ταπεινότητα που αυτή συμβολίζει μας μεταφέρει σε άλλους καιρούς και κόσμους ακόμα και όταν γυρίσουμε το κεφάλι μας και αντικρίσουμε μέσα από τα στενά της Πλάκας που χάσκουν στην ανατολική πλευρά του την απέραντη σύγχρονη τσιμεντούπολη.
Πως θα πάμε
Η Πλάκα είναι δαιδαλώδης. Το χω γράψει και παλιότερα και θα συνεχίσω να το γράφω σε κάθε ανάρτηση που αφορά αυτήν την περιοχή. Όμως αυτή ακριβώς είναι η μαγεία της! Σε προκαλεί να χαθείς μέσα στα στενά της και να ανακαλύψεις τους θησαυρούς της.
Ο Σωτηράκης βρίσκεται στους πρόποδες της Ακρόπολης από την πλευρά της Αρχαίας Αγοράς στην συμβολή τον οδών κλεψύδρας και θεωρίας. Η οδός κλεψύδρας ξεκινάει από την ανατολική πλευρά της Ρωμαϊκής Αγοράς. Φτάνοντας στην αρχή της θα δείτε ψηλά στο τέλος της να ξεπροβάλλει ο τρούλος του ναού. Ανεβαίνετε την οδό (η οποία από ένα σημείο και μετά μετατρέπεται σε μια σειρά από σκαλοπάτια) και φτάνετε στο ναό.
Ένας δεύτερος δρόμος που μπορείτε να ακολουθήσετε είναι να κατεβείτε στο μετρό της Ακρόπολης και από εκεί να περπατήσετε στην οδό Διονύσου Αρεοπαγίτου με κατεύθυνση το Θησείο. Στο ύψος του Διόνυσου στρίβεται δεξιά στη μια και μοναδική οδό που συναντάτε μπροστά σας. Αυτή είναι η οδός θεωρίας. Στα 700 περίπου μέτρα βρίσκεται ο ναός.
Φωτογραφίες από το ναό εδώ
Βιβλιογραφία
Βιβλιογραφία
- Στα Ίχνη της Βυζαντινής Αθήνας, Σελέντη Νάνσυ - Σταυρουλάκη Φανή, ΥΠ.ΠΟ., Αθήνα, 2001
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.