Στην προηγούμενη ανάρτηση μας είδαμε την προτομή της Σοφίας Βέμπο στην Αθήνα. Σε αυτήν θα δούμε το άγαλμα της τραγουδίστριας που είναι τοποθετημένο στην πλατεία Μεταξά στην περιοχή του Παπάγου (πρώην Δήμος Παπάγου, νυν καλλικρατικός Δήμος Παπάγου - Χολαργού).
Πρόκειται ουσιαστικά για όχι για ένα μεμονωμένο άγαλμα αλλά για το ένα μέρος από τα δυο που συνθέτουν ένα γλυπτικό σύνολο αφιερωμένο στις δυο μεγάλες Ελληνίδες τραγουδίστριες του 20ου αιώνα: την Σοφία Βέμπο και την Μαρία Κάλλας. Το άγαλμα της Βέμπο είναι τοποθετημένο στην δυτική πλευρά της πλατείας και μερικά μέτρα παραπέρα είναι τοποθετημένο το άγαλμα της Μαρίας Κάλλας.
Το άγαλμα της Βέμπο είναι κατασκευασμένο από ορείχαλκο, τοποθετημένο πάνω σε βάθρο και παρουσιάζει την τραγουδίστρια σε φυσικό μέγεθος. Η Βέμπο αναπαρίσταται σε νεαρή ηλικία, με λυτά, μακριά μαλλιά, φορώντας φούστα και έχοντας το δεξί χέρι στη μέση της και το αριστερό χέρι με ανοιχτή την παλάμη στο ύψος του στήθους της. Ο γλύπτης την εμπνεύστηκε σε μια στιγμή όπου βρίσκεται πάνω στο σανίδι και είναι έτοιμη να ανοίξει το στόμα της και να τραγουδήσει ένα από τα θρυλικά εκείνα άσματα του ελληνο - ιταλικού πολέμου (1940-1941) που την καταξίωσαν στο ελληνικό συλλογικό ασυνείδητο ως την τραγουδίστρια της νίκης.
Στο βάθρο είναι χαραγμένα τα λόγια:
ΣΟΦΙΑ
ΒΕΜΠΟ
ενώ στο πλάι του βάθρου έχει τοποθετηθεί μεταλλική πλάκα η οποία αναγράφει τα εξής λόγια:
ΣΟΦΙΑ ΒΕΜΠΟ
Το έργο οραματίσθη, ενεπνεύσθη και προσέφερε
στο Δήμο και στη Πνευματική Εστία Παπάγου
ο νεότερος Βετεράνος του Β΄ Παγκοσμίου Αντιφασιστικού
και Αντιναζιστικού Πολέμου, με διεθνή αναγνώριση
ΙΑΚΩΒΟΣ ΤΣΟΥΝΗΣ
επί δημαρχίας
ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΞΥΔΗ
υποναυάρχου ΠΝ, ε.α.
Τεχνική Επιμέλεια έργου: ΠΑΥΛΟΣ ΚΟΥΓΙΟΥΜΤΖΗΣ
Γλύπτης
Μελέτη - ανάπλαση χώρου: ΜΠΑΜΠΗΣ ΣΤΑΪΚΟΣ
Αρχιτεκτων μηχ.
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2007
Η πλάκα αυτή είναι εξόχως κατατοπιστική και μας δίνει όλα εκείνα τα στοιχεί που χρειαζόμαστε για να μελετήσουμε την ιστορία αυτού του αγάλματος. Πρόκειται λοιπόν για μια σύγχρονη κατασκευή αφού κατασκευάστηκε μόλις πριν τέσσερα περίπου χρόνια (Δεκέμβριος του 07). Γλύπτης του αγάλματος είναι ο Παύλος Κουγιουμτζής ενώ ο Μπάμπης Στάικος ανέλαβε να αναδιαμορφώσει το σύνολο της πλατείας. Οραματιστής της κατασκευής αυτού του έργου αλλά και χορηγός του είναι ο Ιάκωβος Τσούνης. Τέλος, μας δίδεται η πληροφορία ότι το έργο τοποθετήθηκε στην θέση του επί δημαρχίας του εν αποστρατεία υποναυάρχου του Πολεμικού Ναυτικού Βασίλειου Ξύδη.
Πως θα πάμε
Για να φτάσουμε στην πλατεία Μεταξά στου Παπάγου μας βολεύει εν μέρει το μετρό. Χρησιμοποιούμε την μπλε γραμμή και κατεβαίνουμε στην στάση "Εθνική Άμυνα". Από εκεί πηγαίνουμε προς την λεωφόρο Κύπρου: είναι ο δρόμος που ξεκινάει από τον έφιππο ανδριάντα του Παπάγου και συνεχίζει ανατολικά μέσα στον πρώην Δήμο. Βρίσκεται απέναντι από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Εκεί παίρνουμε ένα λεωφορείο που να διασχίζει την οδό και κατεβαίνουμε ακριβώς στο τέρμα της λεωφόρου: εκεί βρίσκεται η πλατεία Μεταξά με τα αγάλματα της Βέμπο και της Κάλλας.
Δείτε φωτογραφίες από το άγαλμα εδώ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.