Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Ο ανδριάντας του Παλαιών Πατρών Γερμανού στην Αγία Λαύρα

Μεταξύ των γλυπτών που βρίσκονται στο μοναστήρι της αγίας Λαύρας στο νομό της Αχαΐας δεν θα μπορούσε να λείπει ένα γλυπτό που να αναφέρεται στην μυθική στιγμή όπου ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ύψωσε το λάβαρο της Επανάστασης, στον περίβολο του ναού. Και χρησιμοποιώ τη λέξη μυθική με την κυριολεκτική της σημασία: δεν χρειάζεται να πιστέψουμε κανέναν άλλον παρά τον ίδιο τον Παλαιών Πατρών Γερμανό όπου στα απομνημονεύματα του δεν αναφέρει πουθενά αυτό το περιστατικό. Τώρα, πως και γιατί επικράτησε αυτή η φήμη είναι ένα άλλο κεφάλαιο. Εδώ θα μας απασχολήσει ο ανδριάντας του Μητροπολίτη – επαναστάτη που βρίσκεται στον περίβολο του ναού.

Το μνημείο

Πρόκειται για έναν ανδριάντα που παρουσιάζει τον ιερωμένο σε μέγεθος μεγαλύτερο του φυσικού. Είναι ντυμένος με την ιερατική στολή, το δεξί του χέρι είναι υψωμένο με τα δάχτυλα της παλάμης του να σχηματίζουν την χειρονομία της ευλογίας ενώ το αριστερό του χέρι κρατάει το επαναστατικό λάβαρο το οποίο στηρίζεται σε ένα κοντάρι με σταυρό στην κεφαλή του και αναγράφει με κεφαλαία τα λόγια «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΄Η ΘΑΝΑΤΟΣ». Στην πέτρινη βάση του ανδριάντα αναγράφεται στην πρόσοψη

ΠΑΛΑΙΩΝ ΠΑΤΡΩΝ ΓΕΡΜΑΝΟΣ 1771 – 1826

και στα πλάγια της βάση σε εντοιχισμένη πλάκα αναγράφονται τα ονόματα των χορηγών του έργου

ΑΝΗΓΕΡΘΗ ΥΠΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
ΤΩΝ ΕΝ ΠΕΙΡΑΙΕΙ ΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΩΝ
«Η ΑΓΙΑ ΛΑΥΡΑ»

ακολουθούν τα ονόματα του Διοικητικού Συμβουλίου και η πλάκα τελειώνει έτσι:

ΧΟΡΗΓΟΣ: ΕΘΝΙΚΟΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΕΙΟ
ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Στη βάση του ανδριάντα είναι χαραγμένο το όνομα του γλύπτη: Κ. ΚΑΖΑΚΟΣ.


Δημιουργός του γλυπτού λοιπόν είναι ο Ηπειρώτης γλύπτης Κώστας Καζάκος.

Πως θα πάμε

Η αγία Λαύρα βρίσκεται μόλις μερικά χιλιόμετρα μακριά από την πόλη των Καλαβρύτων. Καθώς φτάνουμε στα Καλάβρυτα (αν επιβιώσουμε από τους κινδύνους που ενέχει το κάκιστο οδικό δίκτυο) διασχίσουμε την πόλη κάθετα και ακολουθούμε τις πινακίδες για Αγία Λαύρα. Η απόσταση δεν είναι μεγαλύτερη του ενός τετάρτου με το αυτοκίνητο. Ο ανδριάντας του Παλαιών Πατρών Γερμανού βρίσκεται με το που εισερχόμαστε στον περίβολο του μοναστηριού στο αριστερό μας χέρι, τοποθετημένος πάνω σε ένα τεχνητό ύψωμα.

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.