Τα Ιωάννινα έχουν συνδέσει τη νεότερη ιστορία τους με ένα και μόνο όνομα: Αλί Πασάς. Αλβανός στην καταγωγή (γεννημένος στα 1744 στο Τεπελένι της Ηπείρου), μουσουλμάνος στο θρήσκευμα σύντομα κατόρθωσε να ανέβει την οθωμανική ιεραρχία και να καταστεί κυρίαρχος ενός μεγάλου μέρους των οθωμανικών κτήσεων της Βαλκανικής έχοντας υπό την άμεση δικαιοδοσία του περιοχές που εκτείνονταν από την Ήπειρο και τη Μακεδονία μέχρι την Αιτωλία, τη Βοιωτία και τη Θεσσαλία.
Τόση ήταν η δύναμη που συγκέντρωσε που αποτέλεσε απειλή για τον ίδιο το Σουλτάνο ο οποίος του κήρυξε ανοιχτά τον πόλεμο όταν ο Αλί αρνήθηκε πρόσκληση του πρώτου να πάει στην Πόλη για να τον προσκυνήσει.
Ο πόλεμος αυτός - ουσιαστικά οθωμανικός εμφύλιος με την συμμετοχή Αλβανών και Ελλήνων - έληξε στις 25 Γενάρη του 1822 στο νησάκι των Ιωαννίνων όπου ο Αλί είχε βρει καταφύγιο μαζί με τους τελευταίους πιστούς οπαδούς του. Το σπίτι σώζεται επί των ημερών μου και αποτελεί πόλο έλξης για κάθε μελετητή της σύγχρονης νεοελληνικής ιστορίας.
Το μνημείο
Πρόκειται για μια πέτρινη κατασκευή μικρών διαστάσεων, δύο πατωμάτων. Το κάτω πάτωμα σήμερα λειτουργεί ως χώρος πώλησης αναμνηστικών ενώ το επάνω πάτωμα ως μουσειακή έκθεση με αντικείμενα εποχής (πίνακες, χαλιά, κομπολόγια, ναργιλέδες). Στο δεύτερο πάτωμα οδηγεί μια εξωτερική σκάλα περίπου 15 σκαλοπατιών. Αφού ανέβει ο επισκέπτης συναντά μια εξωτερική βεράντα η οποία στηρίζεται σε τρεις πέτρινες κολώνες. Μπαίνοντας μέσα συναντούμε δύο δωμάτια ενώ στο δεύτερο δωμάτιο υπάρχει και μια κρύπτη η οποία λειτουργούσε μάλλον ως κελάρι ή ως κρυψώνα. Υπάρχουν ανοίγματα στο πάτωμα τα οποία οδηγούν στον κάτω όροφο.
Ο Αλί Πασάς σε αυτό το οίκημα αποκεφαλίστηκε από τους απεσταλμένους του Σουλτάνου οι οποίοι του έφερναν δήθεν το χαρτί της αμνηστίας. Το κεφάλι του ταριχεύθηκε και στάλθηκε στην Πόλη ως ζωντανή απόδειξη του μακάβριου τέλους του. Κάπως έτσι επιβεβαιώθηκε η ίδια η Ιστορία που θέλει τους τυράννους να τελειώνουν το βίο τους με βάρβαρο και ατιμωτικό τρόπο.
Όταν επισκέφτηκα τον χώρο υπήρχε ένα μικρό αντίτιμο (0.8 Ευρώ) για την είσοδο.
Πως θα πάμε
Η πρόσβαση στο νησί των Ιωαννίνων γίνεται με τουριστικά καραβάκια τα οποία βρίσκονται στις όχθες της λίμνης (από την πλευρά της πόλης φυσικά). Το κόστος του ταξιδιού είναι μικρό ενώ μικρή είναι και η διάρκεια του, περίπου 7 με 10 λεπτά. Φτάνοντας στο νησί οι μικρές πινακίδες και οι κάτοικοι του θα σας δείξουν το δρόμο για το "μουσείο του Αλί Πασά" όπως το αποκαλούν.
Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.