Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Η προτομή του Νικόλαου Κριεζώτη στη Χαλκίδα

Η πόλη της Χαλκίδας, ιστορική, διοικητική και οικονομική πρωτεύουσα του δεύτερου σε έκταση νησιού της χώρας δεν θα μπορούσε να μην τιμήσει το Νικόλαο Κριεζώτη ο οποίος υπήρξε γέννημα θρέμμα του νησιού και ένας από τους πρωτεργάτες της ελληνικής επανάστασης στην Εύβοια αλλά και σε ολόκληρη την ανατολική Στερεά. Η προτομή του βρίσκεται στην πλατεία μπροστά από τον ορθόδοξο ναό του αγίου Νικολάου και δίπλα απ' το μνημείο πεσόντων.

Το μνημείο

Πρόκειται για μια μεταλλική προτομή μεγάλων διαστάσεων. Παρουσιάζει τον Κριεζώτη με φέσι στο κεφάλι, μουστάκι και γιλέκο. Στο μαρμάρινο βάθρο διαβάζουμε τα λόγια:

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΡΙΕΖΩΤΗΣ
ΗΡΩΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ
ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ
1785 - 1853

στην βάση του βάθρου διαβάζουμε τα λόγια

ΑΝΗΓΕΡΘΗ ΤΩ 1971 ΕΠΙ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ
ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ Ι. ΑΝΑΣΤΑΣΑΚΗ ΑΝΤ/ΡΧΟΥ ΠΖ*
ΔΑΠΑΝΑΙΣ ΤΑΜΕΙΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ 
ΤΣΙΜΕΝΤΩΝ ΚΑΙ ΕΝΩΣΕΩΣ
ΤΣΙΜΕΝΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

στα πλαϊνά της προτομής είναι χαραγμένη η υπογραφή της γλύπτριας: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΧΑΛΕΠΑ ΚΑΤΣΑΤΟΥ

Πως θα πάμε

Η πρόσβαση στην Χαλκίδα είναι εύκολη και γνωστή στο ευρύ κοινό. Η προτομή του Κριεζώτη βρίσκεται στο κέντρο της πόλης σ' ένα όμορφο πάρκο μπροστά από τον Άγιο Νικόλαο. Εκεί γύρω είναι η Βιβλιοθήκη αλλά και το Δικαστικό Μέγαρο. Καλό θα ήταν να αποφύγουμε το αμάξι: πεζή, από τη μικρή γέφυρα ακολουθούμε την παραλιακή οδό (πάντα στην νησιώτικη πλευρά) και στην οδό Αντωνίου στρίβουμε αριστερά. Το πάρκο βρίσκεται μερικά μέτρα παρακάτω.

Φωτογραφίες από την προτομή εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.