Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

Το μνημείο Εθνικής Αντίστασης στη Χαλκίδα

Ένα από τα πολλά γλυπτά που κοσμούν την ευβοϊκή ακτή της Χαλκίδας είναι και αυτό που τοποθετήθηκε για να τιμήσει την Εθνική Αντίσταση των Ελλήνων εναντίον της τριπλής κατοχής την περίοδο 1941 - 1944.

Το μνημείο

Πρόκειται για μια μεγάλη σύνθεση με πολλές μορφές οι οποίες στηρίζονται πάνω σε ένα μαρμάρινο βάθρο. Συνολικά απεικονίζονται εφτά ολόσωμες μορφές - από την μια πλευρά του βάθρου τέσσερις, ενωμένες μεταξύ τους και από την άλλη τρεις επίσης ενωμένες μεταξύ τους. Μεταξύ των δύο αυτών πλευρών υπάρχουν πέντε μαρμάρινες πλάκες τοποθετημένες διαγωνίως η μία πάνω στην άλλη.

Από την μια πλευρά απεικονίζονται κατά σειρά: μια νεαρή γυναίκα η οποία κρατάει στην αγκαλιά της ένα μικρό αριθμό από μικρά κλαδάκια δέντρου, ένας νεαρός άντρας, ένας πιο ηλικιωμένος με μούσι και σφαίρες στη μέση και τέλος μια γυναίκα η οποία φοράει και αυτή τα ρούχα του αντάρτη.

Από την άλλη πλευρά απεικονίζεται μια οικογένεια: ο πατέρας πρώτος, μυώδης και δυνατός παρουσιάζεται να κόβει το σκοινί με το οποίο είναι δεμένα τα χέρια του - μια κίνηση που υποδηλώνει αντίσταση στην τυραννία. Δεύτερη ακολουθεί η μητέρα φορώντας μαντήλι στο κεφάλι. Έχει σκληρό από τις κακουχίες πρόσωπο αλλά αποφασιστικό βλέμμα. Την σύνεση ολοκληρώνει ένα μικρό αγόρι, το παιδί της οικογένειας.

Στην πρόσοψη του βάθρου από την αριστερή πλευρά είναι εντοιχισμένη μια πλάκα η οποία γράφει τα λόγια

ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ
ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ
ΕΓΙΝΕ ΤΟ 1989
ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΠΕΑΕΑ
ΤΟΥ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
Κ' ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ
ΝΟΡΜΑΡΧΙΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
Ο ΓΛΥΠΤΗΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΕΓΚΟΥΛΑΣ

στην αριστερή πλευρά του βάθρου είναι χαραγμένα τα λόγια

ΘΕΛΕΙ ΑΡΕΤΗ ΚΑΙ ΤΟΛΜΗ 
Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
ΚΑΛΒΟΣ

ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ 
ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ
ΕΓΙΝΕ ΤΟ 1989
ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΠΕΑΕΑ
ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
Κ' ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΒΟΛΗ
ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΓΛΥΠΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΕΓΚΟΥΛΑΣ

αυτό που παραξενεύει τον επισκέπτη είναι το γεγονός ότι τόσο στην εντοιχισμένη πλάκα όσο και τα χαραγμένα λόγια στο βάθρο είναι γραμμένες ακριβώς οι ίδιες φράσεις αν εξαιρέσουμε τους στίχους του Κάλβου.

Πάνω σε μια από τις μαρμάρινες πλάκες που χωρίζουν τις μορφές είναι εντοιχισμένη μια ακόμη μαρμάρινη πλάκα μικρότερων διαστάσεων στην οποία απεικονίζονται δυο φύλλα δάφνης και είναι γραμμένα τα λόγια από το γνωστό αντάρτικο τραγούδι:

ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΜΕΙΣ ΠΑΤΡΙΔΑ
ΚΑΙ ΠΑΝΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΤΗ ΛΕΥΤΕΡΙΑ

Πως θα πάμε

Η πρόσβαση στη Χαλκίδα είναι γνωστή για το ευρύ κοινό. Φτάνοντας στην πόλη για να συναντήσουμε το μνημείο της Εθνικής αντίστασης πρέπει να κατεβούμε στην παραλία από την ευβοϊκή πλευρά. Αφού περάσουμε το Δημαρχείο συνεχίζουμε βόρεια όπου σε μερικά μέτρα συναντούμε στο δεξί μας χέρι το μνημείο. Εκεί δίπλα βρίσκεται και η προτομή της Λέλας Καραγιάννη.

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.