Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών - Κεντρική Βιβλιοθήκη ΑΠΘ - 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης

Στο πλαίσιο της συμπλήρωσης εκατό ετών από την είσοδο του ελληνικού στρατού στην πόλη της Θεσσαλονίκης το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ και η βιβλιοθήκη του του Πανεπιστημίου διοργάνωσαν μια άκρως ενδιαφέρουσα έκθεση η οποία περιελάμβανε φωτογραφικό υλικό και βιβλία της εποχής (ή σχετικά με τη εποχή).

Έχω μια ιδιαίτερη προτίμηση σε τέτοιου είδους εκθέσεις μιας και παρέχουν άμεση γνώση και πρωτογενείς πηγές. Γιατί μια φωτογραφία μπορεί να λειτουργήσει ως πρωτογενής πηγή για την ιστορία όπως και ένα θεατρικό πρόγραμμα, μια προκήρυξη, ένα στρατιωτικό δελτίο. 

Μεταξύ άλλων παρουσιάστηκαν φωτογραφίες όπως αυτή της εισόδου του έφιππου βασιλιά Γεωργίου του Α΄ στην πόλη και η είσοδος του βασιλικού ζεύγους στην εκκλησία του αγίου Μηνά. Ενδιαφέρον είχαν δυο φωτογραφίες οι οποίες παρουσίαζαν δυο επαγγέλματα που δεν υπάρχουν στις μέρες μου: αυτό του παγωτατζή και αυτό του λεμονατζή. Ο ένας πωλούσε παγωτά και ο άλλος λεμόνια. Το φωτογραφικό αφιέρωμα ξεπέρασε τα χρονικά όρια των Βαλκανικών Πολέμων και έφτασε μέχρι την μεγάλη πυρκαγιά με δυο φωτογραφίες - αποδεικτικά της πλήρους καταστροφής. Η μια μάλιστα εστίαζε στο ναό του Αγίου Δημητρίου.

Το δεύτερο κομμάτι της έκθεσης περιελάμβανε βιβλία και ποικίλο έντυπο υλικό από τις συλλογές της Βιβλιοθήκης του ΑΠΘ. Σημείωσα στο σημειωματάριο μου τα παρακάτω:

"Φάκελος Φιλαρμονικής Εταιρείας Απόλλων", έκδοση 1880 
"Πρώτη Μεγάλη Συναυλία Μουσικού Ομίλου Θεσσαλονίκης", έκδοση 1915
"Πρόγραμμα Συναυλίας", έκδοση 1923
"De Salonique a Constantinople", R. Dufour de la Thuillerie, Paris 1921

ενώ από την συλλογή του Αναστάσιου Βουτσικάκη ξεχώρισα τα παρακάτω

"Μετοχή Τράπεζας της Ανατολής", 1906
"Οθωμανικό Έγγραφο Κτήματος Περιοχής Θεσ/νίκης", 1895.

Ειδικά τα προγράμματα των συναυλιών είναι σημαντικά τεκμήρια που δείχνουν την ύπαρξη μιας κάποιας πολιτιστικής κίνησης στην πόλη ήδη πριν από την απελευθέρωση.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ

ΥΓ: Το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ δεν επιτρέπει την φωτογράφηση στους χώρους του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.