Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Η έκθεση "Σμύρνη: η καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης" στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Σμύρνη: μια λέξη που μόνη της ανασύρει από το ελληνικό υποσυνείδητο πλήθος συναισθημάτων, ενοχών, τύψεων, χαμένων ονείρων. Η πρωτεύουσα της Ιωνίας ακόμα και σήμερα, ενενήντα χρόνια μετά την καταστροφή της από τις κεμαλικές ορδές φαντάζει ως χαμένος παράδεισος για τους νεοέλληνες, παράδεισος που χάθηκε μέσα σε ένα ορυμαγδό από αίματα και λάσπη.

Είναι όμως έτσι; Ήταν όντως η Σμύρνη μια πόλη αναπτυγμένη, με πλήθος εθνοτήτων (Έλληνες, Τούρκοι, Αρμένιοι, Ιταλοί, Εβραίοι κ.α.), ακμαίο εμπόριο και έντονη πολιτιστική ζωή; Ο αμύητος διαβάτης των σελίδων της ιστορίας μπορεί να έχει μια πρώτη εικόνα επισκεπτόμενος το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στον χώρο της Διεθνούς Έκθεσης της Θεσσαλονίκης όπου λαμβάνει χώρα η φωτογραφική έκθεση "Σμύρνη, η καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης".

Πρόκειται για μια σειρά από φωτογραφίες προερχόμενες από διάφορες συλλογές ανά τον κόσμο που προσπαθούν να αποδώσουν την εικόνα της Σμύρνης από τις αρχές του προηγούμενο αιώνα μέχρι και την καταστροφή το 1922.  

Η έκθεση ακολουθεί χρονολογική σειρά: αρχικά παρουσιάζονται φωτογραφίες των αρχών του αιώνα: η προκυμαία, το καμπαναριό της Αγίας Φωτεινής, οι θεατρικές παραστάσεις, οι επιδείξεις του αθλητικού συλλόγου. Μια πόλη οικονομικά ισχυρή και ακμάζουσα. Στη συνέχεια παρουσιάζονται φωτογραφίες από την αποβίβαση του ελληνικού στρατού: τα ελληνικά και συμμαχικά πλοία, οι εύζωνες στην προκυμαία, η ελληνική σημαία στα σοκάκια της πόλης. Και τέλος, η καταστροφή: ο ηρωικός Χρυσόστομος, ο Κεμάλ, τα συμμαχικά πλοία που αρνούνταν να δεχτούν στα καταστρώματα τους Έλληνες φυγάδες, τα παρατημένα κάρα των κατοίκων γεμάτα με έπιπλα και άλλα πολύτιμα αντικείμενα στην προκυμαία, οι σφαγές και η ερήμωση, τα πτώματα.

Η έκθεση κλείνει με δυο έγχρωμες φωτογραφίες - ντοκουμέντα που δείχνουν εικόνα από την πόλη την επαύριο της πυρκαγιάς:  συντρίμμια και ερείπια άνευ ίχνους ζωής...Είναι μεγάλο το σοκ που νιώθει ο επισκέπτης αντιπαραβάλλοντας αυτές τις φωτογραφίες με όλες τις προηγούμενες που δείχνουν μια πόλη γεμάτη πολιτισμό και ζωντάνια. Και σε προσωπικό επίπεδο, ήταν οι πρώτες έγχρωμες φωτογραφίες από την καταστροφή της Σμύρνης που είδα στη ζωή μου.

Έκθεση - ιστορικό κειμήλιο, έκθεση φόρος τιμής και μνήμης μιας πολυπολιτισμικής πόλης που δεν υπάρχει πια και που τόσο βίαια χάθηκε κάτω από τις ματωμένες μπότες των εθνικισμών του προηγούμενου αιώνα.

ΥΓ: Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η Μαρία Ηλιού ενώ ιστορικός σύμβουλος είναι ο Αλέξανδρος Κιτροέφ. Παράλληλα με την έκθεση προβάλλεται και αντίστοιχο ντοκιμαντέρ για το οποίο όμως δεν έχω εικόνα.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.