Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

Ο ανδριάντας του Νικόλαου Κασομούλη στη Θεσσαλονίκη

O ανδριάντας του αγωνιστή της επανάστασης του 1821 Νικόλαου Κασομούλη βρίσκεται στο πάρκο στη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Αγγελάκη, απέναντι από την ΧΑΝΘ. Το μνημείο βρίσκεται από την πλευρά της οδού Αγγελάκη, απέναντι από την είσοδο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για μια δημιουργία του γλύπτη Ευθύμιου Καλεβρά. Τοποθετήθηκε το 1993 1. Απεικονίζει τον Μακεδόνα αγωνιστή με τυπική στολή του 1821: φουστανέλα, πουκάμισο, γιλέκο, φέσι στο κεφάλι. Έχει μουστάκι και το κεφάλι του είναι στραμμένο προς τα αριστερά. Το δεξί του χέρι βαστάει την λαβή της πιστόλας που είναι ζωσμένη στη μέση του ενώ στο αριστερό του χέρι κρατάει έναν πάπυρο. Έτσι απεικονίζονται και οι δυο σημαντικές προσφορές του Κασομούλη στον ελληνικό αγώνα: αυτή του ένοπλου αγώνα και αυτή του αυτόπτη μάρτυρα που καταγράφει τις εμπειρίες του και τις παραδίδει ως ιστορικό μνημείο στις επόμενες γενιές.

Στη βάση του μνημείου αναγράφονται τα λόγια:

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΣΟΜΟΥΛΗΣ
1795 - 1872
ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΤΟΥ 1821

Πάνω στον ανδριάντα εντοπίζουμε την υπογραφή του γλύπτη

ΓΛΥΠΤΗΣ Ε. ΚΑΛΕΒΡΑΣ

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Βιβλιογραφία
  • Προσεγγίζοντας τα υπαίθρια γλυπτά της Θεσσαλονίκης, Συλλογικό Έργο, 14ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης, Ιδιωτική Έκδοση, 1999

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.