Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

Η προτομή του Μαρδοχαίου Φριζή στην Χαλκίδα

Ο εβραϊκής Μαρδοχαίος Φριζής υπήρξε αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού που έπεσε μαχόμενος κατά την διάρκεια των επιχειρήσεων στην Αλβανία, τον Δεκέμβρη του 1940. Υπήρξε - μαζί με τον Δαβάκη - μια από τις ηρωϊκότερες μορφές του αγώνα. Βέβαια, στην σημερινή Ελλάδα της ισοπέδωσης κατηγορείται γιατί ήταν ...Εβραίος, ( διερωτώμαι: ο Φριζής ήταν Εβραϊκής καταγωγής, ο συνάδελφος του Τσολάκογλου ελληνικής... Ποιος από τους δυο υπήρξε ωφελιμότερος για την ελληνική πατρίδα;) ενώ η συζήτηση γύρω από το πρόσωπο του αναλώνεται στο εάν ήταν η όχι ο πρώτος ανώτερος αξιωματικός που έχασε τη ζωή του. Με λίγα λόγια, βλέπουμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος...

Από την άλλη, θα συμφωνήσω ότι η Εβραϊκή Κοινότητα έφτασε στα όρια της υπερβολής όσον αφορά τα μνημεία που υπάρχουν στη Χαλκίδα για τον Φριζή: δυο προτομές και ένας έφιππος ανδριάντας. Αχρείαστα τόσα πολλά...θα αρκούσε μόνο ένα από δαύτα, αλλά οι Εβραίοι ανέκαθεν ήταν εκτός του ελληνικού μέτρου.

Τέλος πάντων. Ας πάμε στο μνημείο, στην προτομή δηλαδή του Φριζή που βρίσκεται στην παραλία της Χαλκίδας σε απόσταση αναπνοής από τη μικρή γέφυρα. Δημιουργός της είναι ο γλύπτης Μιχάλης Τόμπρος. Πρόκειται για μια μεταλλική κατασκευή η οποία αναπαριστά τον Φριζή με μουστάκι και στρατιωτική στολή. Φέρει τρία αστέρια και φλόγα, έχει δηλαδή τον βαθμό του Συνταγματάρχη που του δόθηκε μετά την νίκη εις βάρος της ιταλικής μεραρχίας Τζούλια. Στο βάθρο της προτομής αναγράφονται τα λόγια:

ΣΥΝΤ/ΡΧΗΣ
ΜΑΡΔΟΧΑΙΟΣ ΦΡΙΖΗΣ
1893 - 1940
ΕΠΕΣΕΝ 
ΗΡΩΪΚΟΣ ΜΑΧΟΜΕΝΟΣ
ΥΠΕΡ
ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ

Στα πλαϊνά της προτομή εντοπίζουμε την υπογραφή του γλύπτη:

Μ. ΤΟΜΠΡΟΣ

Δεν αναφέρεται έτος κατασκευής αλλά σίγουρα είναι προγενέστερη του 1074, έτος θανάτου του Τόμπρου.

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Πηγές
Σελίδα της Wikipedia για τον Μαρδοχαίο Φριζή
Βιογραφία του Μ.Φ. στην σελίδα "Σαν Σήμερα"
Άρθρο για τον Μ.Φ. στην σελίδα "Ινφογνώμων Πολιτικά"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.