Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

Η προτομή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στο Άργος

Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνη είναι η πλέον προσφιλής προσωπικότητα της νεοελληνικές γλυπτικής - μόνο ο Ελευθέριος Βενιζέλος τον προσεγγίζει, αλλά και αυτός από απόσταση. Προτομές και ανδριάντες του υπάρχουν σχεδόν σε κάθε πόλη της νοτίου Ελλάδας αλλά και σε αρκετές πόλεις στην υπόλοιπη επικράτεια. Το Άργος δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση.

Η προτομή του Κολοκοτρώνη βρίσκεται απέναντι από την πλατεία Δημοκρατίας και τους Στρατώνες του Καποδίστρια, πολύ κοντά στην αρχαία κρήνη. Ο Κολοκοτρώνης παρουσιάζεται με την χαρακτηριστική του περικεφαλαία στο κεφάλι. Έχει παχύ μουστάκι ενώ το κεφάλι του είναι στραμμένο ελαφρώς προς τα αριστερά. Στην βάση της προτομής αναγράφονται τα λόγια:

ΘΕΟΔ. ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
1770 - 1843
ΤΙΜΗ & ΔΟΞΑ ΣΤΟΝ
ΓΕΡΟ ΤΟΥ ΜΩΡΙΑ

και πιο κάτω

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΚΑΔΩΝ
ΑΡΓΟΥΣ 1999

Ενώ μας παρέχονται πληροφορίες για το έτος τοποθέτησης της προτομής και τον χορηγό της, δεν μας δίδονται πληροφορίες για τον καλλιτέχνη. Όσον κι αν έψαξα δεν μπόρεσα να βρω κάποια υπογραφή στην προτομή, ούτε αντίστοιχες πηγές που να με οδηγούν στην εύρεση του καλλιτέχνη. 

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.