Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

Ο ανδριάντας του Αριστοτέλη στη Θεσσαλονίκη

Ο ανδριάντας του Αριστοτέλη βρίσκεται στην ομώνυμη πλατεία της Θεσσαλονίκης, στην δεξιά της πλευρά όπως την ατενίζουμε με πλάτη την θάλασσα. Ο φιλόσοφος από τα Στάγειρα της Μακεδονίας απεικονίζεται σε καθιστή στάση. Φοράει σανδάλια στα παπούτσια και αρχαιοελληνική ενδυμασία. Στο αριστερό του χέρι κρατάει έναν πάπυρο. Στην βάση της προτομής αναγράφονται τα λόγια:

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ

Το έργο είναι δημιουργία του γλύπτη Γ. Δημητριάδη και τοποθετήθηκε το 1990 2. Ο Αριστοτέλης δεν είχε καμία σχέση με τη Θεσσαλονίκη 1, μάλιστα η σημερινή πρωτεύουσα της Μακεδονίας ιδρύθηκε μερικά χρόνια μετά τον θάνατο του Αριστοτέλη. Το άγαλμα προφανώς τοποθετήθηκε στο όνομα της τιμής από την σύγχρονη πρωτεύουσα του ευρύτερου τόπου της καταγωγής του (Στάγειρα Μακεδονίας). Το αξιοπερίεργο είναι ότι η ενώ στην πρακτικά άσχετη με τον Αριστοτέλη Θεσσαλονίκη υπάρχει μνημείο του, δεν υφίσταται κάτι τέτοιο στην πόλη όπου μεγαλούργησε. Όσο κι αν ψάξει, δεν θα βρει κανείς σύγχρονο μνημείο του Αριστοτέλη στην πόλη της Παλλάδας...

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

1: Βλέπε σελίδα Wikipedia για την Θεσσαλονίκη - παραπομπή στο έργο του Στράβωνα
2: Προσεγγίζοντας τα υπαίθρια γλυπτά της Θεσσαλονίκης, συλλογικό έργο, ιδιωτική έκδοση, Θεσσαλονίκη 1999


Βιβλιογραφία
  • Προσεγγίζοντας τα υπαίθρια γλυπτά της Θεσσαλονίκης, Συλλογικό Έργο, 14ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης, Ιδιωτική Έκδοση, 1999

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.