Ένα ακόμα από τα πολλά παράδοξα συμβάντα της υπαίθριας γλυπτικής στην Ελλάδα μπορεί να αντικρίσει κανείς στην πρώτη πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους, στο Ναύπλιο της Αργολίδας. Στην πλατεία Τριών Ναυάρχων συναντάει κανείς τον ανδριάντα του πρώτου βασιλιά της χώρας, Όθωνα, ενώ ακριβώς εκατό μέτρα απέναντι είναι τοποθετημένη κατά πρόσωπο με τον ανδριάντα του Όθωνα, ο ανδριάντας του Καποδίστρια.
Δεν μπορώ να κατανοήσω το σκεπτικό με το οποίο τοποθετήθηκε ο ανδριάντας του Όθωνα στο Ναύπλιο. Διότι το καθεστώς του Όθωνα υπήρξε ξενόφερτο, ιστορικά επιζήμιο ενώ οι παρατρεχάμενοι του αρμοστές οδήγησαν άλλους αγωνιστές (Νικηταράς) στην απόλυτη ένδεια και άλλους (Κολοκοτρώνης) στη φυλακή. Μα ακόμα κι αν ήθελαν να τιμήσουν (;) την άφιξη του Όθωνα στο Ναύπλιο και την παραμονή του στο παρακείμενο από τον ανδριάντα Κυβερνείο που μετατράπηκε σε παλάτι, διέπραξαν ύβρη τοποθετώντας τον ανδριάντα απέναντι από εκείνου που δολοφονήθηκε από αυτούς που ετοίμαζαν από καιρό τη βίαιη αλλαγή του πολιτικού σκηνικού στη βρεφική τότε πατρίδα.
Και αυτή η βίαιη διαδοχή ήταν ο Όθωνας. Ο ίδιος μπορεί να μην έφερε άμεσες ευθύνες και να μην ήταν τίποτε άλλο παρά ένα πιόνι όπως όλοι οι "Έλληνες" βασιλιάδες (Έλληνες βασιλιάδες...πόσο αταίριαστες μεταξύ τους λέξεις) ωστόσο αυτό δεν μειώνει το ίδιο το γεγονός της δολοφονίας.
Ή ο ανδριάντας του Όθωνα, ή εκείνος του Καποδίστρια. Και οι δυο, είναι ασυμβίβαστοι.
Για να επανέλθουμε στην παρουσίαση του μνημείου, πρόκειται για έναν μεταλλικό ανδριάντα που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Νικόλαος Δογούλης. Αναπαριστά τον Όθωνα με την παραδοσιακή ελληνική ενδυμασία: φουστανέλα, πουκάμισο, γιλέκο. Έχει αραιά μαλλιά, μουστάκι και βρίσκεται σε μέση περίπου ηλικία. Το αριστερό του χέρι είναι προτεταμένο σαν να απευθύνεται σε ακροατήριο. Στη ζώνη φέρει σπαθί. Στη βάση υπάρχει τοποθετημένη μεταλλική πλάκα στην οποία αναγράφονται οι πληροφορίες:
ΟΘΩΝ
Α΄ ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
1833 - 1962 1
Πάνω στον ανδριάντα εντοπίζουμε την υπογραφή του γλύπτη
ΔΟΓΟΥΛΗΣ
ΓΛΥΠΤΗΣ
1994
Το γλυπτό κατασκευάστηκε το 1994 αλλά τοποθετήθηκε τον επόμενο χρόνο με αρκετές αντιδράσεις από τους κατοίκους του Ναυπλίου 2.
Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ
1: Αναφέρεται στα χρόνια της βασιλείας του και όχι του βίου του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.