Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2013

Η προτομή του Δημήτριου Υψηλάντη στη Θεσσαλονίκη

Η προτομή του αγωνιστή της ελληνικής επανάστασης Δημήτριου Υψηλάντη βρίσκεται στο πάρκο μεταξύ των οδών Αγγελάκη και Τσιμισκή, απέναντι από την ΧΑΝΘ στη Θεσσαλονίκη. Σε κείνο το πάρκο υπάρχουν και οι ανδριάντες του Κολοκοτρώνη και του Κασομούλη καθώς και η προτομή του Γεωργάκη Ολύμπιου. Κατά κάποιον τρόπο θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ένα πάρκο στο οποίο τιμάται εν γένει η μνήμη των αγωνιστών του 1821.

Όταν πριν δεκαπέντε περίπου μήνες βρέθηκα για φωτογράφηση στο πάρκο, η συγκεκριμένη προτομή δεν βρισκόταν στη θέση της. Υπήρχε μόνο η βάση. Δεν γνωρίζω αν πρόκειται για κλοπή ή διαδικασίες συντήρησης (πάντως δεν βρήκα άρθρα για κλοπή επομένως μάλλον ισχύει το δεύτερο) αυτό που ξέρω όμως είναι πως πριν μερικούς μήνες η προτομή επανήλθε στη θέση της και μπόρεσα να την φωτογραφίσω.

Στη μαρμάρινη προτομή αναπαρίσταται πλήρως το πριγκιπικό ανάστημα που θα πρεπε να χε ο Υψηλάντης ως γόνος ονομαστής φαναριώτικης οικογένειας. Έχει αραιά μαλλιά και μουστάκι ενώ φέρει στρατιωτική στολή. Στην πρόσοψη της βάσης αναγράφονται τα λόγια:

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ
1793 - 1832

Πάνω στην προτομή εντοπίζουμε την υπογραφή του γλύπτη Ευθύμιου Καλεβρά:

ΓΛΥΠΤΗΣ
Ε. ΚΑΛΕΒΡΑΣ

Το γλυπτό τοποθετήθηκε το 1979 1.

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ


Βιβλιογραφία
  • Προσεγγίζοντας τα υπαίθρια γλυπτά της Θεσσαλονίκης, Συλλογικό Έργο, 14ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης, Ιδιωτική Έκδοση, 1999

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.