Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Η προτομή του Διονύσιου Σολωμού στον Εθνικό Κήπο

Επιστρέφω μετά από πολύ καιρό στα γλυπτά του Εθνικού Κήπου. Έχω χρόνια να βρεθώ στον κήπο, οπότε δεν ξέρω σε τι κατάσταση βρίσκονται τα μνημεία του. Πριν δυο χρόνια όμως όταν τα φωτογράφισα βρισκόντουσαν σε εξαιρετική κατάσταση εν αντιθέσει με πολλά άλλα γλυπτά της πρωτεύουσας τα οποία είτε κλάπηκαν είτε βεβηλώθηκαν. Η θέση των γλυπτών του εθνικού κήπου τα έσωσαν από τη βεβήλωση ενός το γεγονός ότι δεν είναι κατασκευασμένα από μέταλλο τα έσωσαν από την κλοπή.

Ας επανέλθω όμως στο θέμα μου. Σε αυτή την ανάρτηση θα μελετήσουμε την προτομή του Διονύσιου Σολωμού. Για το ποιος ήταν ο Διονύσιος Σολωμός, άλλοι πριν από μένα έχουν μιλήσει καλύτερα. Οι συστάσεις είναι περιττές. Εδώ θα σταθώ μόνο στο έργο. Πρόκειται για μια μαρμάρινη προτομή η οποία εδράζεται πάνω σε μαρμάρινη βάση που με τη σειρά της καταλήγει σε τετράγωνο βάθρο. Ο Σολωμός αποδίδεται σε νεαρή ηλικία με τα χαρακτηριστικά πυκνά, φουντωτά του μαλλιά.

Πάνω στο βάθρο υπάρχει λαξευμένο ένα φύλλο φοίνικα. Κάτω από την προτομή αναγράφονται τα λόγια:

ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ
ΣΟΛΩΜΟΣ

ενώ στα δυο άκρα μας δίνονται πληροφορίες για τον γλύπτη και τον χορηγό του έργου:

ΘΩΜΑΣ ΘΩΜΟΠΟΥΛΟΣ
ΓΛΥΠΤΗΣ

ΔΑΠΑΝΑΙΣ
ΚΩΣΤΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΔΑΚΗ

Ο Θωμόπουλος έχει δημιουργήσει μια σειρά από αξιόλογα γλυπτά στο Α΄ νεκροταφείο των Αθηνών ενώ από τα δημόσια γλυπτά του που έχω εντοπίσει και μελετήσει στην πόλη των Αθηνών είναι ο ανδριάντας του Χαρίλαου Τρικούπη μπροστά στο μέγαρο της Παλιάς Βουλής (σήμερα Εθνικό Ιστορικό Μουσείο), η προτομή του Ξάνθου στην πλατεία Κολωνακίου και το μνημείο του Παπαδιαμάντη στην πλατεία Δεξαμενής επίσης στο Κολωνάκι.

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ
Διαβάστε για το Διονύσιο Σολωμό Ι, ΙΙ, ΙΙΙ, ΙV, V

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.