Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Ο ανδριάντας του Κωστή Παλαμά στο Αντίρριο

Ο ανδριάντας του ποιητή Κωστή Παλαμά, έργο του γλύπτη Χρήστου Ρηγανά, βρίσκεται στο πάρκο του Δημήτρη Χορμόβα στο Αντίρριο της Αιτωλοακαρνανίας. Ο Παλαμάς καταγόταν από το γειτονικό Μεσολόγγι. Τούτο το έργο τέχνης έχει ένα κοινό χαρακτηριστικό με τον ανδριάντα του ποιητή στο Πνεμυατικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (έργο του γλύπτη Βάσου Φαληρέα): και στα δυο έργα ο ποιητής απεικονίζεται καθιστός. Η διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι στο έργο του Φαληρέα ο ποιητής βρίσκεται σε σκεπτική στάση ενώ στο έργο του Ρηγανά είναι τοποθετημένος πάνω στην πολυθρόνα σε μια μάλλον βασιλική στάση.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η όλη κατασκευή είναι μεταλλική. Ο Παλαμάς αναπαρίσταται σε ώριμη ηλικία έχοντας μεγάλο μέτωπο, αραιά μαλλιά, πυκνά φρύδια και μούσι. Φοράει ευρωπαϊκή ενδυμασία: Σακάκι, παντελόνι, γιλέκο, πουκάμισο και γραβάτα. Είναι καθισμένος πάνω σε μια πολυθρόνα η οποία μοιάζει με θρόνο. Πάνω στην πολυθρόνα υπάρχει ριχτάρι. 

Πάνω στην όλη κατασκευή - ανδριάντας, πολυθρόνα, βάση - υπάρχει πλήθος επιγραφών. Ξεκινάμε από την βάση στην πρόσοψη της οποίας αναγράφονται τα λόγια:

ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ
1859 - 1943
ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΕΘΝΙΚΟΣ ΠΟΙΗΤΗΣ

ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΕΙΜΑΙ ΠΟΛΙΤΗΣ / ΠΑΤΡΙΔΑ ΕΧΩ ΤΗ ΓΗ 1

Στην πλάγια δεξιά πλευρά της βάσης αναγράφεται ο χορηγός και το έτος τοποθέτησης:

ΔΩΡΕΑ
ΓΡΗΓΟΡΗ Γ. ΒΑΡΕΛΑ
ΕΤΟΣ 2008

στην πίσω πλευρά της βάσης εντοπίζουμε την υπογραφή του γλύπτη

Χ. Ρηγανάς

στο δεξιό πλάγιο της πολυθρόνας είναι χαραγμένα τα λόγια:

Ο ΛΑΟΣ ΤΩΝ ΛΕΙΨΑΝΩΝ ΖΗ
ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΕΥΕΙ ΧΙΛΙΟΨΥΧΟΣ
ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΧΩΜΑ
ΛΑΜΠΕΙ ΤΟ ΝΙΩΘΩ
ΜΕ ΣΚΟΤΑΔΙΑ ΜΕΣΑ ΜΟΥ ΠΑΛΕΥΕΙ

Κ. ΠΑΛΑΜΑΣ 2

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

1: Από τα "Παράκαιρα"
2: Από τις "Πατρίδες"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.