Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Η προτομή της βασίλισσας Όλγας στην Αθήνα

Η μαρμάρινη προτομή της βασίλισσας Όλγας βρίσκεται στην πλατεία Ευαγγελισμού, ακριβώς απέναντι από το ομώνυμο νοσοκομείο στο κέντρο της πόλης των Αθηνών. Στο ίδιο πάρκο βρίσκονται επίσης το γλυπτό "Κοριτσάκι" του Αντώνη Σώχου και η προτομή του Γεώργιου Κανδύλη, έργου του Κώστα Καζάκου.

Μερικά λόγια για την βασίλισσα Όλγα

Η Όλγα γεννήθηκε το 1851 στη Ρωσία και ήταν μέλος της δυναστείας των Ρομανώφ. Το 1867 παντρεύτηκε τον βασιλιά Γεώργιο Α΄ της Ελλάδας και από τότε έφερε τον τίτλο της βασίλισσας της Ελλάδας. Η δράση της περιελάμβανε φιλανθρωπικό έργο μεταξύ των οποίων και η ανέγερση του νοσοκομείου Ευαγγελισμός στην Αθήνα (γι' αυτό και τοποθετήθηκε η προτομή της απέναντι από το νοσοκομείο). Αξίζει να σημειωθεί η πρωτοβουλία της να μεταφραστεί το Ευαγγέλιο στην δημοτική γλώσσα προκειμένου να γίνεται κατανοητό από τις μεγάλες μάζες του πληθυσμού οι οποίες δεν κατανοούσαν την καθαρεύουσα. η κίνηση της προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από την εκκλησία και έναν κύκλο έντονο πολιτικών αναταραχών (τα λεγόμενα ευαγγελικά) οι οποίες έληξαν με την απόσυρση της μετάφρασης. Αν μη τι άλλο, εξαιρετικά προοδευτική κίνηση για μια βασίλισσα.

Το μνημείο

Πρόκειται για μια μαρμάρινη προτομή που απεικονίζει την Όλγα σε μέση περίπου ηλικία. Φοράει κρεμαστό κόσμημα στο λαιμό και μακρύ μαντήλι στο λαιμό. Στην βάση υπάρχει ένα ανάγλυφο βασιλικό στέμμα και από κάτω είναι χαραγμένα τα λόγια:

ΟΛΓΑ
ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ
ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
1851 - 1926

Η προτομή αποτελεί ένα ακόμα εξαιρετικό δείγμα της ποιοτικής δουλειάς του γλύπτη Γεώργιου Δημητριάδη του Αθηναίου. Τοποθετήθηκε το 1938, δώδεκα έτη μετά το θάνατο της Όλγας (1926).

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Βιβλιογραφία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.