Στο πλαίσιο του "Phtometria Photo Festival" που διεξάγεται στην πόλη των Ιωαννίνων τον μήνα που διανήουμε, η Δημοτική Πινακοθήκη της πόλης φιλοξενεί δυο φωτογραφικές εκθέσεις: την έκθεση "My Greek View" του Ιάκωβου Χατζησταύρου και την έκθεση "The Greek File" του William Abranowicz.
O επισκέπτης της Πινακοθήκης μπαίνοντας στο κτίριο έρχεται σε επαφή με τη δουλειά του Ιάκωβου Χατζησταύρου η οποία καλύπτει το σύνολο του πρώτου ορόφου. Πρόκειται για φωτογραφίες οι οποίες τοποθετούνται χρονικά στα τελευταία τρία με τέσσερα έτη της βαθιάς ύφεσης και τοπικά κυρίως στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Σε κάθε φωτογραφία ξεχωριστά ο επισκέπτης έρχεται σε επαφή με την σκληρή πραγματικότητα των μνημονίων η οποία κινείται σε δυο άξονες: από την μια, εικόνες που δείχνουν την εξαθλίωση των ανθρώπων της χώρας και την επιβληθείσα σε αυτούς μαζική κατάθλιψη. Μια άνεργη μητέρα με το μωρό της στην κουζίνα, ένας ηλικιωμένος με το κεφάλι γυρτό στο πεζοδρόμιο, μια τριμελής οικογένεια στριμωγμένη αυτή και τα όνειρα της σε ένα δωμάτιο 3χ3. Εικόνες από τα μαζικά συσσίτια κι από ρακοσυλλέκτες που ψάχνουν τροφή στα σκουπίδια. Και από την άλλη, εικόνες καταστολής και βίας που είναι βεβαίως απότοκο των προηγούμενων εικόνων. Ένας ορθόδοξος ιερέας πάνω σε μηχανάκι εν μέσω διαδήλωσης να διαπληκτίζεται με τους αστυνομικούς, ένας μαθητής με τον σάκο στην πλάτη να κρατά στο χέρι του μια πινακίδα κυκλοφορίας έτοιμος να την εκτοξεύσει προς τα ΜΑΤ, διαδηλωτές ταλαιπωρημένοι από τα δακρυγόνα να ζητούν ιατρική βοήθεια κοκ.
Εικόνες καθημερινότητας δυστυχώς για την πλειοψηφία των κατοίκων του λεκανοπεδίου τα τελευταία έτη. Σε τούτη την έκθεση νομίζω πως θα ταίριαζε ως λεζάντα ένα σύνθημα που είναι γραμμένο απέναντι από το κτίριο του Γεώργιου Σταύρου εδώ στα Ιωάννινα και που γράφει "Ποζάρουμε ανέμελα σε εικόνες κατοχής".
Ανεβαίνοντας στον επάνω όροφο, ο ο επισκέπτης εγκαταλείπει τον σκληρό ρεαλισμό της έκθεσης του Ιάκωβου Χατζησταύρου και έρχεται σε επαφή με την έκθεση "The Greek File" του William Abranowicz. Εδώ, το κλίμα είναι τελείως διαφορετικό. Η έκθεση του Χατζησταύρου βλέπει την Ελλάδα σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή με μάτι ντόπιου Έλληνα (η ονομασία εξάλλου της έκθεσης το υποδηλώνει) με σαφή κριτική διάθεση. Η έκθεση του Abranowicz είναι περισσότερο τουριστική. Οι φωτογραφίες του προέρχονται κυρίως από τα ελληνικά νησιά: Νάξος, Τήνος, Κρήτη, Μήλος. Εικόνες με ηλιοβασιλέματα, βουτιές θάλασσα, μαυροντυμένους Κρητικούς και λευκά σπίτια πάνω στους βράχους. Η στερεοτυπική εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό μάλιστα μέσα από τον φακό ενός καλλιτέχνη που μετατρέπει κάθε εικόνα σε πραγματικό έργο τέχνης. Κι αν το τοπίο της Ελλάδας είναι όμορφο και οι κάτοικοι του ιδιαίτεροι, ο φακός του Abranowicz αυξάνει τούτα τα χαρακτηριστικά στον υπερθετικό βαθμό.
Οι εκθέσεις θα διαρκέσουν μέχρι τις 16 του Ιούνη. Η είσοδος στην Πινακοθήκη είναι δωρεάν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.