Το Λαογραφικό Μουσείο της Εταιρείας Ηπειρώτικων Μελετών "Κώστας Φρόντζος" βρίσκεται στην πόλη των Ιωαννίνων επί της οδού Μιχαήλ Αγγέλου, σε μια απόσταση μικρότερη των εκατό μέτρων από το δημοτικό στάδιο των Ζωσιμάδων.
Πολλοί επισκέπτες και μελετητές θεωρούν πως αυτό είναι το Λαογραφικό μουσείο του Δήμου Ιωαννιτών. Σφάλλουν. Αυτό είναι το μουσείο της ΕΗΜ ενώ ως λαογραφικό μουσείο της πόλης μπορούμε να θεωρήσουμε το Δημοτικό Μουσείο το οποίο βρίσκεται εντός του κάστρου, δίπλα στην λίμνη.
Το μουσείο στεγάζεται σε νεοκλασσικό κτήριο το οποίο υπήρξε ιδιοκτησία του Κώστα Φρόντζου, ιδρυτή της ΕΗΜ. Ο Φρόντζος κληροδότησε το οίκημα στην Εταιρεία προκειμένου να λειτουργήσει ως Λαογραφικό Μουσείο.
Το κτίσμα είναι όντως εντυπωσιακό. Τριών ορόφων (υπόγειο, ισόγειο και πρώτος όροφος) με μεγάλες και ευάερες αίθουσες. Στο ισόγειο λοιπόν βρίσκεται μια προθήκη με όπλα του 19ου αιώνα: γιαταγάνια κυρίως και καριοφίλια. Ακολουθεί μια προθήκη στην οποία παρουσιάζονται κοσμήματα που κοσμούσαν γυναικείες στολές όπως φυλαχτά, πόρπες κτλ. Τέλος, τα δωμάτια του ορόφου έχουν μετατραπεί σε δωμάτια εποχής. Έτσι θαυμάζει ο επισκέπτης παραδοσιακές μοκέτες στο δάπεδο, αργαλειούς, πιάτα, ποτήρια, παιδικές ξύλινες κούνιες, μαγκάλια, μπαούλα και λοιπά οικιακά σκεύη. Αξίζει να δοθεί προσοχή στα σκαλιστά και ζωγραφιστά ταβάνια κάθε δωματίου.
Ο δεύτερος όροφος περιλαμβάνει δυο αίθουσες: η πρώτη αίθουσα είναι μικρή σε μέγεθος. Πρόκειται για το γραφείο του Κώστα Φρόντζου το οποίο έχει παραμείνει αμετάβλητο μέχρι την εποχή μας. Περιλαμβάνει μετάλλια, τηλέφωνο, πολυθρόνες, φωτογραφίες, γραφείο, ραδιόφωνο εποχής. Πρόκειται για την πιο αδιάφορη για τον επισκέπτη αίθουσα του μουσείου. Η δεύτερη αίθουσα είναι μεγάλη σε μέγεθος (σχεδόν όλος ο δεύτερος όροφος) και είναι η σημαντικότερη του μουσείου. Εδώ εκτίθενται παραδοσιακές στολές - αντρικές και γυναικείες - από όλη σχεδόν την Ήπειρο: Ιωάννινα, Μέτσοβο, Κόνιτσα, Πάργα, Ζίτσα, Καλαρρύτες, Συρράκο, Σούλι κ.α.
Στα θετικά του μουσείου πέρα από το εντυπωσιακό αρχοντικό στο οποίο στεγάζεται θα προσθέσω και το πωλητήριο στο οποίο ο επισκέπτης σε λογικές τιμές μπορεί να αγοράσει εξειδικευμένες εκδόσεις της ΕΗΜ σχετικά με την Ήπειρο. Όμως αυτά τα δυο δεν σώζουν την μάλλον μέτρια εικόνα του χώρου: συλλογή ελλιπής (πχ στις φορεσιές αγνοούνται σχεδόν ολοκληρωτικά ο νομός Άρτας και ο νομός Θεσπρωτίας) και τετριμμένη (πχ αργαλειούς , ραπτομηχανές και γιαταγάνια συναντά κανείς σε όλα τα λαογραφικά μουσεία της χώρας) που σε συνδυασμό με την σχεδόν ανύπαρκτη παρουσίαση της (πχ στα δωμάτια τα αντικείμενα δεν επεξηγούνται καθόλου σε καρτελάκι ενώ σε όσα υπάρχει επεξήγηση αυτή είναι γραμμένη μόνο στα ελληνικά) δημιουργούν ένα πολύ αδύναμο τελικό σύνολο.
Ο ανήσυχος περιηγητής θα το επισκεφτεί. Ο απαιτητικός τουρίστας - Έλληνας ή ξένος - θα το προσπεράσει.
ΥΓ: Όταν επισκέφτηκα το μουσείο (Ιούνης 2013) απαγορευόταν η φωτογράφηση και η βιντεοσκόπηση της συλλογής. Το εισιτήριο κόστιζε 2 ευρώ ενώ για του φοιτητές 1.
Φωτογραφίες από το μουσείο (εξωτερικός χώρος) εδώ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.