Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Η προτομή του Παναγή Καββαδία στο Ασκληπιείο της Επιδαύρου

Στον αρχαιολογικό χώρο του Ασκληπιείου της Επιδαύρου, απέναντι ακριβώς από την είσοδο του αρχαιολογικού μουσείου βρίσκεται τοποθετημένη η προτομή του αρχαιολόγου Παναγή Καββαδία.

Ο Παναγής Καββαδίας (1850 - 1928) με καταγωγή από την Κεφαλλονιά υπήρξε πρωτοπόρος στις ανασκαφές του αρχαιολογικού χώρου του Ασκληπιείου της Επιδαύρου και πέραν τούτου οργάνωσε τις εκθέσεις στο Εθνικό και Αρχαιολογικό Μουσείο και στο Μουσείο της Ακρόπολης. 

Η προτομή είναι κατασκευασμένη από ορείχαλκο. Ο Καββαδίας αναπαρίσταται σε προχωρημένη ηλικία έχοντας χωρίστρα στα μαλλιά του και μουστάκι. Φοράει παλτό. Στην πρόσοψη της βάσης αναγράφονται τα λόγια:

ΠΑΝΑΓΗΣ ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ
1852 - 1928

ΤΟ ΥΠΟΡΓΕΙΟΝ
ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑ-
ΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΘΝΙ-
ΚΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 
ΑΝΙΔΡΥΣΕΝ

Χορηγός λοιπόν του έργο υπήρξε το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Υπογραφή του γλύπτη δεν υπάρχει πουθενά πάνω στο γλυπτό μετά από έρευνα όμως κατέληξα στην επίσημη ιστοσελίδα του ιδρύματος "Γεώργιου Ζογγολόπουλου" όπου και πληροφορήθηκα πως η προτομή είναι έργο του γλύπτη Γιώργου Ζογγολόπουλου. Μας δίνεται μάλιστα και το έτος κατασκευής: 1938.

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Πηγές:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.