Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Η προτομή του Ελευθέριου Βενιζέλου στην Πρέβεζα

Η προτομή του Ελευθέριου Βενιζέλου βρίσκεται στην παραλιακή περιοχή της Πρέβεζας, πολύ κοντά στον ανδριάντα του Οδυσσέα Ανδρούτσου και το Δικαστικό Μέγαρο της πόλης.

Ενώ συνήθως οι διάφορες πόλεις ανά την Ελλάδα τιμούν τον Ελευθέριο Βενιζέλο για την Πρωθυπουργία του, εδώ βλέπουμε ένα σπάνιο γεγονός. Η προτομή στήθηκε για να τον τιμήσει όχι μόνο ως τον άνθρωπο που συνέβαλε τα μέγιστα στην απελευθέρωση της Ηπείρου, της Μακεδονίας και της Θράκης αλλά και ως βουλευτή της περιοχής. Διότι ο Βενιζέλος εκλέχτηκε βουλευτής Πρέβεζας το έτος 1923.

Έρχομαι τώρα στο έργο. Πρόκειται για μια μεταλλική κατασκευή. Ο Βενιζέλος αναπαρίσταται ασκεπής (έχει φαλάκρα και ελάχιστα μαλλιά στα πλάγια της κεφαλής) με το χαρακτηριστικό του μούσι. Είναι ντυμένος ευρωπαϊκά, με παπιγιόν και σακάκι. Στην πρόσοψη του βάθρου αναγράφονται τα λόγια:

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
1864 - 1936

ΕΚΛΕΧΘΗΚΕ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
ΠΡΕΒΕΖΑΣ 1923

Στα πλαϊνά του βάθρου συναντάμε πληροφορίες σχετικά με τους χορηγούς του έργου και τον γλύπτη:

ΔΑΠΑΝΗ
ΜΕΝ. ΠΕΡΔΙΚΗ

ΠΝΕΥΜ. Κ' ΚΑΛΛΙΤ. ΣΥΛΛΟΓΟΣ
ΠΡΕΒΕΖΗΣ

ΓΛΥΠΤΗΣ Θ. ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ

Έτος κατασκευής και τοποθέτησης δεν αναφέρεται πουθενά. Σύμφωνα όμως με την Μπλαδά Κωνσταντίνα, η προτομή τοποθετήθηκε "γύρω στο 1980".

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ.

Βιβλιογραφία:
  1. Πρέβεζα. Οι πολιτικές της μνήμης: τα ιστορικά κι άλλα μνημεία ως όψεις καταγραφής της ιστορικής και κοινωνικής μνήμης / Κωνσταντίνα Μπλαδά / μεταπτυχιακή εργασία/ Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων 2007

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.