Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Η προτομή του Διονύσιου Σολωμού στον Κήπο των Ηρώων στο Μεσολόγγι

Καθώς εισερχόμαστε στον Κήπο των Ηρώων που βρίσκεται στο Μεσολόγγι, το γλυπτό το οποίο μας καλωσορίζει είναι η προτομή του Διονυσίου Σολωμού, ποιητή των "Ελεύθερων Πολιορκημένων" ενός ποιήματος που ύμνησε τούτη την ηρωική πόλη.

Η προτομή του ποιητή βρίσκεται στην είσοδο του Κήπου, στο αριστερό χέρι καθώς μπαίνουμε σε αυτόν. Είναι κατασκευασμένη από μέταλλο. Δημιουργός της είναι ο γλύπτης Διονύσιος Πάλμας. Κατασκευάστηκε το 2006 και αποτελεί χορηγία του Δήμου Ζακυνθίων (από όπου καταγόταν ο Σολωμός) προς το Μεσολόγγι.

Το έργο αποτελείται από δύο μέρη: την προτομή η οποία εδράζεται πάνω σε βάθρο και μια στήλη πίσω από την προτομή. Ο Σολωμός αποδίδεται σε νεαρή ηλικία. Έχει πυκνά μαλλιά ενώ το κεφάλι του είναι ελαφρώς στραμμένο προς τα αριστερά. Στο αριστερό του χέρι κρατάει ένα χαρτί ενώ στο δεξί (το οποίο ακουμπάει στο μέρος της καρδιάς) μια γραφίδα. Ο καλλιτέχνης φαντάστηκε τον Σολωμό την ώρα της συγγραφής των "Ελεύθερων Πολιορκημένων". Η στάση του δεξιού του χεριού και της κεφαλής του υποδηλώνουν ψυχική αναταραχή και συγκίνηση. Είναι πράγματι ένα αισθητικώς πετυχημένο γλυπτό.

Πάνω στην πρόσοψη του βάθρου αναγράφονται τα λόγια:

ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ
ΣΟΛΩΜΟΣ
1798 - 1857 1

και πιο κάτω σε μεταλλική πλάκα που έχει την μορφή παπύρου:

Ειν' έτοιμα στην άσπονδη 
πλημμύρα των αρμάτων
δρόμο να σχίσουν τα σπαθιά,
κι ελεύθεροι να μείνουν
εκείθε με τους αδελφούς
εδώθε με το Χάρο. 2

 Στην δεξιά πλευρά του βάθρου είναι είναι γραμμένα τα λόγια:

ΔΩΡΕΑ 3

και κάτω βρίσκεται εντοιχισμένο το σύμβολο του Δήμου των Ζακυνθίων (πρόκειται κι αυτό γα έργο του Πάλμα, όπως φαίνεται από την υπογραφή). Κάτω από το μετάλλιο του Δήμου Ζακυνθίων υπάρχει εντοιχισμένη πλάκα στην οποία αναγράφονται τα λόγια:

ΕΠΙ ΔΗΜΑΡΧΙΑΣ
ΚΩΝ ΤΣΑΓΚΑΡΟΠΟΥΛΟΥ

Πρόκειται για Δήμαρχο της Ζακύνθου και όχι του Μεσολογγίου.

Στην αριστερή πλευρά του βάθρου υπάρχει εντοιχισμένη πλάκα με το όνομα του γλύπτη και το έτος τοποθέτησης:

ΕΡΓΟ
ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ
ΠΑΛΜΑ 2006

Ενώ την υπογραφή του γλύπτη την συναντούμε και πάνω στην προτομή

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΠΑΛΜΑΣ

Όσον αφορά το δεύτερο μέρος του έργου, πρόκειται για μια στήλη η οποία είναι μεγαλύτερη σε ύψος από την προτομή. Πάνω σε αυτή βρίσκεται εντοιχισμένη μια μεταλλική πλάκα στην οποία υπάρχουν αποσπάσματα από το ποίημα "Ελεύθεροι Πολιορκημένοι".

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

1: Όταν φωτογράφισα το μνημείο έλειπαν από τη λέξη "Διονύσιος" το τελευταία "ι" και από τη λέξη "Σολωμός" το αρχικό "Σ".
2: Στο κείμενο της προτομής χρησιμοποιείται πολυτονικό σύστημα το οποίο δυστυχώς δεν μπορώ να μεταφέρω από το πληκτρολόγιο μου. 
3: Αντίστοιχα με το 1, από τη λέξη "Δωρεά" το "ω" και το "α"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.