Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Η προτομή του Αλέξανδρου Φλέμινγκ στον Βοτανικό

Η προτομή του Αλέξανδρου Φλέμινγκ (Alexander Fleming) βρίσκεται στην ομώνυμη πλατεία στην περιοχή του Βοτανικού στα δυτικά του δήμου των Αθηναίων.

Ο Αλέξανδρος Φλέμινγκ (1881 - 1955) ασχολήθηκε με τη βιολογία και την φαρμακολογία. Έμεινε στη ιστορία ως ευεργέτης της ανθρωπότητας διότι ανακάλυψε την πενικιλλίνη (το 1928) γεγονός για το τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ (το 1945). Η πενικιλλίνη αποτέλεσε το πρώτο αντιβιοτικό και βάση πολλών μετέπειτα φαρμάκων.

Ως ένδειξη τιμής και ευγνωμοσύνης για την προσφορά του στο ανθρώπινο γένος, στήθηκε τούτη η προτομή (έργο του γλύπτη Θεόδωρου Κολοκοτρώνη) το 1960. Πιο συγκεκριμένα, τα αποκαλυπτήρια πραγματοποιήθηκαν στις 4 Δεκεμβρίου του 1960.

Ο γλύπτης συνέλαβε την μορφή του Φλέμινγκ σε ώριμη ηλικία. Έχει πυκνά μαλλιά με χωρίστρα και μεγάλο μέτωπο. Φοράει πουκάμισο, παπιγιόν και σακάκι. Στο ύψος του ώμου (σε ένα σημείο της προτομής όπου σπάνια υπογράφει ο καλλιτέχνης) εντοπίζουμε χαραγμένη την υπογραφή του γλύπτη:

Θ.Η. Κολοκοτρώνης

Στην πρόσοψη του βάθρου είναι γραμμένα τα παρακάτω λόγια:

ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ
ΥΠΕΡΟΧΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΟΣ
ΕΥΕΡΓΕΤΟΥ 
ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΟΣ

ΑΛΕΞ. ΦΛΕΜΙΝΓΚ
1881 - 1955

Η ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΕΝΩΣΙΣ
ΡΟΥΦ ΒΟΤΑΝΙΚΟΥ
ΕΣΤΗΣΕΝ ΕΝ ΕΤΕΙ 1960

Βλέπουμε λοιπόν ότι στην πρόσοψη μας δίνονται όλες οι πληροφορίες που χρειαζόμαστε τόσο για τον χορηγό όσο και το το έτος της τοποθέτησης.

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Βιβλιογραφία
  • Τα γλυπτά της Αθήνας: Υπαίθρια Γλυπτική 1864 - 2004, Αντωνοπούλου Ζέτα, Εκδόσεις Ποταμός, Αθήνα, 2003.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.