Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Το Ηρώο των Αρμενίων στη Νέα Σμύρνη

Στις 14 Απριλίου του 1979 πραγματοποιήθηκαν στην πλατεία Χρυσοστόμου της Νέας Σμύρνης τα αποκαλυπτήρια του Ηρώου των Αρμενίων. Ο Δήμος Νέας Σμύρνης τίμησε με αυτό τον τρόπο των αρμένικο λαό ο οποίος υπήρξε συμπάσχων και θύμα του ίδιου θύτη: όπως οι Μικρασιάτες Έλληνες έτσι και οι Αρμένιοι υπήρξαν θύματα διωγμών, λεηλασιών, δολοφονιών και λοιπών γενοκτονικών πράξεων από τα κεμαλικά στρατεύματα.

Πρόκειται για μια ορειχάλκινη καμπάνα η οποία είναι τοποθετημένη πάνω σε βάθρο από ακατέργαστη πέτρα. Πάνω στην Καμπάνα είναι ενσωματωμένο ένα ξίφος. Η Καμπάνα πέρα από την ορθόδοξη πίστη των Αρμενίων συμβολίζει και τον ήχο του μνημόσυνου προς τιμήν των θυμάτων της αρμένικης γενοκτονίας. Το ξίφος συμβολίζει την δύναμη του αρμενικού λαού και τις αντοχές του που τον κράτησαν ζωντανό στο προσκήνιο της ιστορίας. Πάνω στην Καμπάνα είναι σκαλισμένοι χαρακτήρες (κατά πάσα πιθανότητα στην αρμένικη γλώσσα) οι οποίοι δυστυχώς δεν γνωρίζω τι σημαίνουν. Πάνω στο βάθρο είναι σκαλισμένα τα λόγια:

ΑΡΜΕΝΙΩΝ ΑΓΩΝ

Το γλυπτό είναι δημιουργία του γλύπτη Βάσου Καπάνταη.

2 σχόλια:

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.