Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Η προτομή του Βασίλειου Σταυρόπουλου στη Βέροια

Η προτομή του Βασίλειου Σταυρόπουλου (καπετάν Κόρακας) βρίσκεται στην ομώνυμη πλατεία της Βέροιας, στη βόρεια είσοδο της πόλης.

Ο Βασίλειος Σταυρόπουλος υπήρξε αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού με καταγωγή από την Αρτοτίνα της Δωρίδας (η Αρτοτίνα είναι ένα από τα δυο χωριά τα οποία εμφανίζονται ως τόπος γέννησης του θρυλικού Αθανάσιου Διάκου). Συμμετείχε στον Μακεδονικό Αγώνα με το ψευδώνυμο καπετάν - Κόρακας το οποίο εμπνεύστηκε από κορυφή βουνού που υπάρχει στη γενέτειρα του. Κύρια περιοχή της δράσης του ήταν η Ημαθία, το Σέλι και ο βάλτος των Γιαννιτσών. Συμμετείχε επίσης και στους νικηφόρους Βαλκανικούς πολέμους. 

Η προτομή του είναι κατασκευασμένη από ορείχαλκο. Δημιουργός της είναι ο γλύπτης Στρατής Φιλιππότης. Ο Σταυρόπουλος απεικονίζεται με την στερεοτυπική αναπαράσταση του Μακεδονομάχου. Φοράει την αντίστοιχη στολή και έχει παχύ μουστάκι. Στην πρόσοψη του βάθρου αναγράφονται τα λόγια:

ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΚΑΠΕΤΑΝ ΚΟΡΑΚΑΣ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝ 1905 - 1909
ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ 1912 - 1913

Στην αριστερή πλευρά της προτομής είναι χαραγμένη η υπογραφή του γλύπτη:

ΣΤΡ. Ι. ΦΙΛΙΠΟΤΤΗΣ

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Βιβλιογραφία
  • Τα αγάλματα της Βέροιας και της Νάουσας, Θωμάς Ιγν. Γαρβιηλίδης, Βέροια, 2004

1 σχόλιο:

  1. Η μητέρα μου Ευθυμία σύζυγος Γεωργίου Κατσαρού ήταν κόρη του Κωνσταντίμου Μερζάκη και της Βασιλικής Τριβήλου,άπαντες από Αρτοτίνα. Πριν πολλά χρόνια μου δήλωσε πως ο μακεδονομάχος στρατηγός Στυρόπουλος Βασίλειος ήταν θείος της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.