Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Το μνημείο πεσόντων στην Χαλκίδα

Στην πλατεία που βρίσκεται μεταξύ της παραλίας και του ορθόδοξου ναού του αγίου Νικολάου είναι τοποθετημένο το μνημείο προς τιμήν των πεσόντων πολιτών της Χαλκίδας στους πολεμικούς αγώνες του προηγούμενου αιώνα.

Πρόκειται για μια επιτύμβια στήλη κατασκευασμένη από μάρμαρο. Στην πρόσοψη της στήλης αναπαρίσταται ανάγλυφα μια γυμνή ανδρική μορφή. Ο άνδρας είναι μυώδης, με πυκνά και φουντωτά μαλλιά. Έχει καρφώσει το σπαθί με τη μύτη του στο χώμα και το κρατά από την κορυφή της λαβής με τα χέρια του. Πίσω του διακρίνονται δυο ανοιγμένα φτερά οπότε ταυτίζουμε την ανδρική μορφή με κάποιον άγγελο της ορθόδοξης μυθολογίας. Πάνω από τη μορφή υπάρχει ανάγλυφος σταυρός ο οποίος διακοσμείται με φυτική διακόσμηση αλλά και χριστιανικά σύμβολα (πχ δικέφαλος αετός). Τα φτερά του αγγέλου αγκαλιάζουν τον σταυρό. Μπροστά από την πρόσοψη υπάρχει έξεργος ορθογώνιος μαρμάρινος όγκος πάνω στον οποίο αναγράφονται τα λόγια:

1940 - 1949

Δεξιά και αριστερά της στήλης υπάρχουν δυο αντίστοιχοι όγκοι όμως σε τούτοι δεν είναι γυμνοί αλλά φέρουν στην κορυφή τους έξεργα μαρμάρινα σκεύη μέσα στα οποία υπάρχουν αναμμένες δάδες. Πάνω στους όγκους είναι χαραγμένα αντίστοιχα τα λόγια:

1912 - 1913
1918 - 1922

Στην πίσω πλευρά του μνημείου είναι χαραγμένα τα λόγια:

1912 - 1922
ΤΟΙΣ ΑΘΑΝΑΤΟΙΣ
ΟΙ ΘΝΗΤΟΙ
ΤΟ ΓΟΝΥ ΚΛΙΝΟΥΣΙ

ΔΗΜΟΣ 
ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ 
1927

Βλέπουμε λοιπόν ότι το μνημείο κατασκευάστηκε το έτος 1927. Δεν θα μπορούσε όμως ένα μνημείο που κατασκευάστηκε το 1927 να τιμά τους νεκρούς του 1940. Επομένως, οι μαρμάρινοι όγκοι που περιστοιχίζουν την στήλη είναι μεταγενέστερης κατασκευής με post quem έτος το 1950.

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.