Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Η αναθηματική πλάκα της γέφυρας των αφών Κούσιου στη Βέροια

Η γέφυρα των αφών Κούσιου είχε σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να έχει 8 μέτρα φάρδος οδοστρώματος και 2,5 μέτρα πεζοδρόμιο ένθεν και κείθε του δρόμου. Το έργο θα ένωνε τις συνοικίες του Κτηνιατρείου και του Προμηθέα της πόλης της Βέροιας με το κύριο βάρος της χρηματοδότησης να προέρχεται από την χορηγία των αδελφών Κούσιου προς τον Δήμο της Βέροιας.

Η θεμελίωση του έργου πραγματοποιήθηκε στις 2 Νοεμβρίου του 2010 παρουσία των χορηγών, των τοπικών αλλά και των εκκλησιαστικών αρχών της περιοχής. Το γεγονός μας θυμίζει μια αναθηματική πλάκα η οποία στήθηκε από την πλευρά του Κτηνιατρείου. Πάνω στη μαρμάρινη πρόσοψη της είναι χαραγμένα τα παρακάτω λόγια:

ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΔΩΡΗΤΩΝ
ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ ΜΑΝΩΛΗ ΚΟΥΣΙΟΥ
ΘΕΜΕΛΙΩΘΗΚΕ Η ΓΕΦΥΡΑ
"Αφών ΚΟΥΣΙΟΥ"
ΕΠΙ ΔΗΜΑΡΧΕΙΑΣ
ΧΑΡΟΥΛΑΣ ΟΥΣΟΥΛΤΖΟΓΛΟΥ - ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ
ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 2 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010

Υπάρχει βεβαίως ορθογραφικό λάθος στη λέξη "Δημαρχίας". Η γέφυρα δεν είχε ολοκληρωθεί μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές. Σύμφωνα με τις πηγές η 2.500.000 δωρεά των αφών Κούσιου προς τον Δήμο πραγματοποιήθηκε το 2008 (8 Νοεμβρίου συντάχθηκε το δωρητήριο συμβόλαιο). Εννέα χρόνια μετά, η γέφυρα αφών Κούσιου παραμένει ακόμα μακέτα.

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Βιβλιογραφία
  1. Γέφυρα Κούσιου: το σύγχρονο γεφύρι της Άρτας, Σκουμπόπουλος Χρήστος, Πληροφοριοδότης, 13.03.2012
  2. Θεμελιώθηκε η γέφυρα Αφών Κούσιου, Μακεδονική, 02.11.2010
  3. Video του Δήμου Βέροιας από την θεμελίωση του έργου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.