Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Το γλυπτό "Ολυμπιονίκης Πυγμάχος" στο Περιστέρι

Κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 που διοργανώθηκαν στην Αθήνα, ο Δήμος Περιστερίου είχε την τύχη να φιλοξενήσει του αγώνες του αθλήματος της Πυγμαχίας στο "Ολυμπιακό Γυμναστήριο Πυγμαχίας Περιστερίου". Ο Δήμος προκειμένου να γιορτάσει αυτό το γεγονός αλλά και να αφήσει τη μνήμη του ζωντανή στις επόμενες γενεές, έστησε στην κεντρική πλατεία του Μπουρναζίου το γλυπτό με την ονομασία "Ολυμπιονίκης Πυγμάχος".

Ο Ολυμπιονίκης Πυγμάχος είναι ένας ορειχάλκινος ανδριάντας τοποθετημένος πάνω σε ρινγκ φυσικού μεγέθους φτιαγμένο από μάρμαρο. Σε μια γωνιά του ρινγκ υπάρχουν τέσσερα ορειχάλκινα σχοινιά προκειμένου να δίνεται η εντύπωση του πραγματικού ρινγκ στο θεατή. Ο πυγμάχος αναπαρίσταται την ώρα του αγώνα φορώντας μόνο ένα αθλητικό σορτς και τα αντίστοιχα γάντια της πυγμαχίας στα χέρια του. Στην πρόσοψη του βάθρου αναγράφονται τα λόγια:

ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΗΣ
ΠΥΓΜΑΧΟΣ
OLYMPIC BOXER

Το γλυπτό κατασκεύασε ο γλύπτης Ευάγγελος Μουστάκας. Όπως διαβάζω στην επίσημη ιστοσελίδα του στα αποκαλυπτήρια του έργου πέρα από τις πολιτικές αρχές έδωσαν το παρών και σπουδαίοι πυγμάχοι όπως ο Φέλιξ Σαβόν Φάμπρε (Κούβα, τρία χρυσά μετάλλια σε Ολυμπιακούς) και Τεόφιλο Στήβενσον Λώρενς (Κούβα, τρία χρυσά μετάλλια σε Ολυμπιακούς).

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Βιβλιογραφία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.