Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

Το γλυπτό "Νίκη" στην Χαλκίδα

Δίπλα ακριβώς στη μικρή γέφυρα της Χαλκίδας είναι στημένο το υπέροχο γλυπτό "Νίκη" του Ιταλού γλύπτη Carmelo Mendola. Ο γλύπτης εμπνεύστηκε τη δημιουργία του από τη "Νίκη της Σαμοθράκης" η οποία βρίσκεται στο μουσείο του Λούβρου. Πρόκειται για αντίγραφο του γλυπτού το οποίο βρίσκεται στη Νάξο της Σικελίας και το οποίο δωρήθηκε από τους Σικελούς στο Δήμο της Χαλκίδας έπειτα από την αδελφοποίηση των δύο πόλεων. Οι ρίζες μεταξύ της σικελικής Νάξου και της Χαλκίδας χάνονται βαθιά στα προχριστιανικά χρόνια όταν Ευβοείς (Χαλκιδαίοι, Κυμαίοι, Ερετριείς) έφτασαν στη Σικελία και ίδρυσαν διάφορες πόλεις μεταξύ αυτών και τη Νάξο. 

Το γλυπτό είναι εξαιρετικής τεχνοτροπίας. Μέσω της αφαίρεσης ο γλύπτης πετυχαίνει να δημιουργήσει ένα σύνολο στιβαρό, μοντέρνο αλλά όχι πομπώδες, το οποίο αποτελεί ένα κόσμημα για την πρωτεύουσα της πρωτεύουσας της Εύβοιας. Είναι σίγουρα το γλυπτό με την υψηλότερη αισθητική αξία σε όλη την πόλη. 

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Βιβλιογραφία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.