Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Το γλυπτό "Η Κόρη της Βέροιας" στην πόλη της Βέροιας

Στο κέντρο του δημοτικού κήπου της Ελιάς είναι τοποθετημένο ένα από τα χαρακτηριστικότερα υπαίθρια γλυπτά της πόλης της Βέροιας. Πρόκειται για το γλυπτό "η κόρη της Βέροιας" ή "η λουόμενη κόρη της Βέροιας". 

Το γλυπτό είναι κατασκευασμένο από ορείχαλκο και αποτελεί δημιουργία του Βεροιώτη γλύπτη Θωμά Βαφείδη. Πρόκειται για αντίγραφο ενός γλυπτού το οποίο κατασκευάστηκε τον 5ο π.Χ. αιώνα και ανακαλύφτηκε στην Βέροια το 1909. Σήμερα το πρωτότυπο βρίσκεται στο μουσείο του Μονάχου. Αναπαρίσταται μια γυμνή νεαρή κοπέλα με κομμένα τα άνω άκρα (στο πρότυπο της Αφροδίτης) η οποία φοράει τυλιγμένο μαντήλι στο κεφάλι της και γέρνει παιχνιδιάρικα το κεφάλι της προς τα κάτω δεξιά. Το γλυπτό εδράζεται πάνω σε κυκλικό βάθρο το οποίο είναι τοποθετημένο μέσα σε συντριβάνι. Γι' αυτό συχνά αποκαλείται και ως η "λουόμενη κόρη της Βέροιας".

Μετά την ανάπλαση της πλατείας, το σιντριβάνι μέσα στο οποίο βρισκόταν το γλυπτό απομακρύνθηκε και η Κόρη τοποθετήθηκε σε χαμηλό βάθρο στα δυτικά της πλατείας.

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Βιβλιογραφία
  • Τα αγάλματα της Βέροιας και της Νάουσας, Θωμάς Ιγν. Γαρβιηλίδης, Βέροια, 2004

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.