Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Ο ανδριάντας του Φίλιππου Β΄ στου Παπάγου

Στις 30 Μαΐου του 2010 πραγματοποιήθηκαν στον δήμου του Παπάγου της Αττικής τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του βασιλιά της Μακεδονίας Φιλίππου Β΄. Πρόκειται για ένα από τα ελάχιστα (αν όχι το μοναδικό) υπαίθρια γλυπτά προς τιμήν του Φιλίππου νοτίως του Ολύμπου.

Το έργο κατασκεύασε η γλύπτρια Ασπασία Παπαδοπεράκη. Ο Φίλιππος αποδίδεται με στρατιωτική ενδυμασία. Έχει σπαστά, κοντά μαλλιά και μούσια. Φοράει θώρακα, έχει ζωσμένο σπαθί στη μέση και στο αριστερό του χέρι κρατάει την περικεφαλαία του. Στην πρόσοψη του βάθρου αναγράφονται τα λόγια:

ΦΙΛΙΠΠΟΣ Β΄
ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
359 - 356 π.Χ.
ΘΕΜΕΛΙΩΤΗΣ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Πάνω από αυτά τα λόγια υπάρχει χαραγμένο το αστέρι της Βεργίνας το οποίο το συναντάμε και στις υπόλοιπες πλευρές του βάθρου. Το έργο βρίσκεται τοποθετημένο στην πλατεία VIII Μεραρχίας. Τούτη η πλατεία είναι ουσιαστικά μια μεγάλη κυκλική διαχωριστική νησίδα η οποία παρεμβάλλεται στην οδό Κύπρου και αποτελεί την πρώτη πλατεία που συναντά ο επισκέπτης ερχόμενος στου Παπάγου από την Μεσογείων μέσω της οδού Κύπρου.

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Βιβλιογραφία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.