Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

Ο ανδριάντας του Σπύρου Λούη στο Μαρούσι Αττικής

Λίγες μέρες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνο τον Αύγουστο του 2008 πραγματοποιήθηκαν στο Μαρούσι της Αττικής τα αποκαλυπτήρια του νικητή του πρώτου σύγχρονου μαραθώνιου δρόμου του Μαρουσιώτη Σπύρου Λούη.

Στα αποκαλυπτήρια του έργου έδωσαν το παρών ο Δήμαρχος του Αμαρουσίου, ο Δήμαρχος του Μαραθώνα καθώς και ο Κινέζος πρέσβης στην Αθήνα. Το έργο είναι κατασκευασμένο από ορείχαλκο και μαζί με το βάθρο φτάνει τα τέσσερα μέτρα ύψος. Βρίσκεται στην διασταύρωση των οδών Σπύρου Λούη και Κηφισίας. Ο καλλιτέχνης Γιώργος Γεωργιάδης φαντάστηκε τον Λούη την στιγμή του αγώνα. Φοράει μπότες που μοιάζουν με άρβυλα, μικρό σορτσάκι και μπλούζα. Έχει μουστάκι και το κεφάλι σηκωμένο ψηλά στον ουρανό. Στο δεξί του χέρι κρατάει ένα κλαδί ελιάς. Η τοποθέτηση του γλυπτού στο χώρο με κατεύθυνση νότια από τον Μαραθώνα προς το Παναθηναϊκό Στάδιο προσδίδει στην όλη σύνθεση ρεαλισμό.

Στην πρόσοψη της βάσης υπάρχει εντοιχισμένο μεταλλικό ανάγλυφο στο οποίο είναι χαραγμένοι οι πέντε Ολυμπιακοί κύκλοι και από κάτω ακολουθούν τα λόγια:

ΣΠΥΡΟΣ ΛΟΥΗΣ
ΜΑΡΟΥΣΙΩΤΗΣ
ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΗΣ
ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ
1896

Στην πίσω πλευρά του βάθρου υπάρχει εντοιχισμένη μεταλλική πλάκα στην οποία αναγράφονται τα λόγια:

ΦΙΛΟΤΕΧΝΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ
ΜΑΡΟΥΣΙΩΤΗ ΓΛΥΠΤΗ
ΓΙΩΡΓΟ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ
ΤΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ 
ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ
2008
ΕΠΙ ΔΗΜΑΡΧΙΑΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΤΟΥΛΗ

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Βιβλιογραφία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.