Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Η προτομή του George Horton στη Νέα Σμύρνη

Ο George Horton υπήρξε Αμερικανός διπλωμάτης. Υπηρέτησε την χώρα του από διάφορες θέσεις μεταξύ των οποίων και από αυτήν του πρόξενου στην Σμύρνη. Υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας της εισβολής των κεμαλικών ορδών στην Σμύρνη και της σφαγής του ελληνικού και του αρμένικου στοιχείου της πόλης. Προσπάθησε να διασώσει όσους περισσότερους πρόσφυγες μπορούσε ενώ κατέγραψε τις εμπειρίες του σε βιβλίο. Τα γραπτά του αναδεικνύουν την βαρβαρότητα των κεμαλικών και αποτελούν πηγή αξιόπιστη διότι ο Χόρτον ως Αμερικάνος δεν είχε κανένα απολύτως συμφέρον για να γράψει μεροληπτική ιστορία.

Σε ένδειξη ευγνωμοσύνη η πολιτεία της Νέας Σμύρνης έστησε την προτομή του στην Πλατεία Χρυσόστομου. Κατασκευασμένη από μάρμαρο, αποτελεί δημιουργία του γλύπτη Γιάννη Γεωργίου. Στήθηκε το έτος 1980. Ο Horton αναπαρίσταται με μυτερό μούσι στο σαγόνι, παχύ μουστάκι και πυκνά, κοντά μαλλιά. Στην πρόσοψη του βάθρου αναγράφονται τα λόγια:

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΟΡΤΟΝ
ΦΕΝ. ΠΡΟΞΕΝΟΣ Η.Π.Α. ΕΙΣ ΣΜΥΡΝΗΝ 1922
1859 - 1942

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.