Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013

H προτομή του Γιάννη Σκαρίμπα στη Χαλκίδα

Η προτομή του Γιάννη Σκαρίμπα βρίσκεται στην πλατεία Ποθητού Καμάρα στην πόλη της Χαλκίδας. Τούτη η πλατεία βρίσκεται κοντά στην παραλία, εκεί όπως στις μέρες μου λειτουργεί το ξενοδοχείο "Παλίρροια".

Ο Σκαρίμπας υπήρξε σίγουρα η μεγαλύτερη πνευματική μορφή της Χαλκίδας του προηγούμενου αιώνα. Γεννήθηκε σε ένα χωριό του νομού Φωκίδας, έζησε όμως τα περισσότερα χρόνια της ζωής του στην Χαλκίδα από την οποία σπάνια έφευγε μετά την οριστική του εγκατάσταση σε αυτήν.

Η ορειχάλκινη προτομή είναι έργο του γλύπτη Αντώνη Καραχάλιου. Ο Σκαρίμπας αποδίδεται σοβαρός, σε μεγάλη ηλικία με ήδη αλλοιωμένα από το χρόνο τα χαρακτηριστικά του προσώπου του. Έχει μεγάλο μέτωπο και μεγάλα αυτιά. Φοράει σακάκι, γραβάτα και πουκάμισο. Στην πρόσοψη του βάθρου υπάρχει εντοιχισμένη μαρμάρινη πλάκα στην οποία αναγράφονται τα λόγια:

ΣΠΑΣΜΕΝΟ ΚΑΡΑΒΙ ΝΑ ΜΑΙ
ΠΕΡΑ ΒΑΘΕΙΑ ΕΤΣΙ ΝΑ ΜΑΙ
ΜΕ ΔΙΧΩΣ ΚΑΤΑΡΤΙΑ
ΜΕ ΔΙΧΩΣ ΠΑΝΙΑ
ΝΑ ΚΟΙΜΑΜΑΙ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΚΑΡΙΜΠΑΣ
1893 - 1984

Στη ρίζα του βάθρου όπως μπορείτε να δείτε και στην φωτογραφία που έχω δημοσιεύσει, φαίνεται ότι υπήρχε και άλλη εντοιχισμένη μαρμάρινη πλάκα η οποία προφανώς αφαιρέθηκε. Η υπογραφή του γλύπτη υπάρχει εγχάρακτη τόσο πάνω στο βάθρο όσο και πάνω στην προτομή:

Α. ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ

Δεν γνωρίζω έτος φιλοτέχνησης και τοποθέτησης της προτομής.

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.